Ter Apel

Beveiliger Wilders vervolgd voor lekken via ‘stoere praat’

Politieagent Faris K. van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die belast is met onder meer het bewaken van Tweede Kamerlid Geert Wilders, zal zich voor de strafrechter moeten verantwoorden wegens het lekken van vertrouwelijke informatie. Het Haagse openbaar ministerie zal hem dagvaarden wegens schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk.

Faris K. werd vorig jaar februari aangehouden. In een onderzoek was de politie er per toeval achter gekomen dat hij informatie lekte. Opsporingsbronnen zeiden het vermoeden te hebben dat de agent informatie lekte naar een Marokkaans-Nederlandse criminele groepering. Het OM in Den Haag zegt nu dat de verdachte agent alleen gelekt zou hebben naar vriendinnen. Hij zou „stoere praat” gebezigd hebben tegenover vrouwen en in die gesprekken politie-informatie hebben prijs gegeven.

Na zijn aanhouding besloot Wilders alle publieke campagneactiviteiten op te schorten.

Faris is in 2008 al door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur wegens het lekken van informatie.