Den Haag

Beveiliger Wilders vervolgd voor lekken via ‘stoere praat’

Politieagent Faris K. van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), belast met onder meer de bewaking van Tweede Kamerlid Geert Wilders, zal zich voor de strafrechter moeten verantwoorden wegens lekken van vertrouwelijke informatie. Het Haagse Openbaar Ministerie zal hem dagvaarden wegens schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk.

Faris K. werd vorig jaar februari aangehouden. In een onderzoek was de politie er bij toeval achter gekomen dat hij informatie doorspeelde. Opsporingsbronnen zeiden te vermoeden dat de agent informatie verstrekte aan een Marokkaans-Nederlandse criminele groepering.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag zegt nu dat de verdachte agent alleen gelekt zou hebben naar vriendinnen. Hij zou „stoere praat” gebezigd hebben tegenover vrouwen en in die gesprekken politie-informatie hebben prijsgegeven.

Na de aanhouding van Faris K. besloot Geert Wilders alle publieke campagneactiviteiten in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op te schorten.

K. werd in 2008 al door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur wegens lekken van informatie.

    • Milo van Bokkum