Hof: politie aansprakelijk voor letselschade schietpartij Alphen

De politie maakte fouten bij de verstrekking van een wapenvergunning aan Tristan van der V. Volgens het Hof is de politie ook aansprakelijk voor letsel dat is voortgekomen uit misbruik van het wapen.

Omstanders bekijken de bloemenzee die ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij ontstond bij het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, in april 2011.
Omstanders bekijken de bloemenzee die ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij ontstond bij het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, in april 2011. Foto Koen van Weel/ANP

De politie is aansprakelijk voor de letselschade en overlijdensschade na de schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011. Door fouten werd een wapenvergunning verstrekt aan de dader, terwijl dat niet had gemoeten. Het gerechtshof van Den Haag heeft dinsdagochtend geoordeeld dat de politie aansprakelijk kan worden gehouden voor het misbruik van dat wapen. Nabestaanden en slachtoffers kunnen door de uitspraak aanspraak maken op een schadevergoeding.

Tristan van der V. schoot op 9 april 2011 zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof. Zeventien mensen raakten gewond, Van der V. pleegde zelfmoord.

De rechter bepaalde in 2015 dat de politie niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor de schietpartij zelf, maar wel fouten had gemaakt door in 2008 een wapenvergunning te verstrekken aan Van der V. Het was bekend dat de dader van de schietpartij leed aan zware psychische klachten. De rechtbank besloot destijds dat de politie echter niet aansprakelijk was voor de schade van slachtoffers en nabestaanden.

Hoger beroep

Tientallen gedupeerden, slachtoffers en nabestaanden hadden een zaak aangespannen tegen de politie. In het hoger beroep heeft het Hof de nabestaanden en mensen die letsel opliepen tijdens de schietpartij in het gelijk gesteld. Volgens het Hof moet de wapenvergunning worden geweigerd bij vrees voor misbruik, juist om burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het misbruik. De schadevergoedingsplicht wordt door het gerechtshof beperkt tot letselschade en overlijdensschade.

Eerder besloot de rechtbank dat de ouders van Van der V. niet aansprakelijk waren voor de gevolgen van de schietpartij. Ook de verzekeraars van de ouders waren niet aansprakelijk.

Correctie (26 juni 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat er vijf mensen werden doodgeschoten bij de schietpartij in Alphen aan den Rijn en dat er zeventien gewonden vielen. Dat klopt niet. Van der V. heeft zes mensen gedood en vervolgens zelfmoord gepleegd. Zestien mensen raakten gewond. Hierboven is dat aangepast.