Hertelling Amersfoort levert CDA extra zetel op

Bij de eerdere uitslag kwam het CDA één stem tekort voor een restzetel. Door de hertelling verliest D66 een zetel en hebben vier partijen zes zetels.

CDA-partijleider Sybrand Buma op campagne in Amersfoort tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2015.
CDA-partijleider Sybrand Buma op campagne in Amersfoort tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2015. Foto Erik van 't Woud/ ANP

De restzetel gaat in Amersfoort niet naar D66, maar naar het CDA. Dat blijkt uit een hertelling van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, meldt RTV Utrecht. In Rijswijk kreeg na hertelling D66 er een zetel bij. Dat ging ten koste van de lokale partij Wij.Rijswijk, schrijft Omroep West.

Na telling van de stemmen kwam het CDA in Amersfoort slechts één stem tekort voor een restzetel waarna de partij vroeg om opnieuw de stemmen te tellen. In de hertelling kreeg het CDA 9.176 stemmen. Dat zijn er twaalf meer dan bij de eerste telling. Volgens de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius zijn er geen ernstige fouten gemaakt.

“Het blijft mensenwerk, het is niet anders. Ik ben blij dat we de hertelling hebben gedaan, we leren hier ook weer van. Iedereen zegt, dit is zeer secuur gedaan, ik kijk met veel plezier terug op het hele proces.”

Volgens Bolsius waren enkele stemmen onterecht blanco geteld. Tegelijkertijd zijn er bij de hertelling iets minder ongeldige stemmen geteld.

Vier partijen met zes zetels

De nieuwe uitslag betekent dat er nu vier partijen zijn in Amersfoort met zes zetels: D66, CDA, GroenLinks en VVD. De lijsttrekker van het CDA Micheline Paffen reageert tevreden. Dit laat zien dat “elke stem telt”, zo liet Paffen weten aan RTV Utrecht.

“Je had vier partijen met zes zetels en dat betekent vier partijen die even groot zijn. En als wij de restzetel niet zouden krijgen, dan had je een partij met zeven en een partij met vijf zetels en dat zou voor de komende vier jaar een heel ander politiek evenwicht betekenen.”

Op basis van de uitgebracht stemmen blijft D66 wel de grootste partij van de stad.

In Rijswijk wint D66 een zetel

Ook de Zuid-Hollandse stad Rijswijk besloot tot een hertelling van de stemmen. Reden was een “een signaal van onvolkomendheden bij de telling op één van de stembureaus”, meldt Omroep West. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen waren er grote verschillen tussen het aantal stempassen en de uitgebrachte stemmen.

D66 vroeg de hertelling aan. Uit de voorlopige uitslag bleek dat Wij.Rijswijk twee stemmen meer had dan D66. Daardoor kreeg de lokale partij vier zetels, en de democraten drie zetels. Na hertelling komt D66 op vijf stemmen meer dan Wij.Rijswijk en krijgt de restzetel.

Twitter avatar cdolmans constantijn dolmans Hertelling @Gem_Rijswijk net binnen; @D66Rijswijk behoudt vierde zetel en huidig Collegebeleid krijgt ruimschoots meerderheid met 18 zetels (was 15). Wel nieuwe verhoudingen met #GL #VVD winst, #WIJ erbij ;-) en #GBR verlies > #verkennen https://t.co/duls4gxQnV
    • Huib de Zeeuw