Decaan Michigan State opgepakt vanwege misbruikschandaal turnarts

Sportarts Larry Nassar, die is veroordeeld voor het misbruiken van honderden vrouwen, was lang werkzaam op Michigan State University. De decaan zou nalatig zijn geweest in de controle.

Voormalig sportarts Larry Nassar, die werkt aan Michigan State University en voor de Amerikaanse turnbond, tijdens zijn rechtszaak. Hij is veroordeeld voor het seksueel misbruiken van honderden vrouwen.
Voormalig sportarts Larry Nassar, die werkt aan Michigan State University en voor de Amerikaanse turnbond, tijdens zijn rechtszaak. Hij is veroordeeld voor het seksueel misbruiken van honderden vrouwen. Foto Rebecca Cook/Reuters

Een decaan van Michigan State University, de universiteit waar de voor seksueel misbruik veroordeelde sportarts Lawrence ‘Larry’ Nassar werkzaam was, is maandagavond opgepakt. Volgens persbureau AP, dat zich baseert op lokale media, is William Strampel gearresteerd wegens betrokkenheid bij het schandaal. Hij zou te weinig hebben gedaan om het misbruik door Nassar tegen te gaan.

Strampel was de decaan van de medische faculteit, waaronder ook de sportkliniek valt. Larry Nassar, die is veroordeeld voor seksueel misbruik van tientallen jonge vrouwen en meisjes, was daar werkzaam als sportarts. Strampel werd maandagavond opgepakt door de politie van Ingham County. Hij wordt dinsdag voorgeleid en hoort dan wat de precieze aanklacht tegen hem is.

De decaan is de eerste die opgepakt is op verdenking van betrokkenheid bij de zaak rond Nassar. Hij zou niet hebben gecontroleerd of Nassar zich aan de voorgeschreven normen voor de behandelingen hield. Zo werd in 2014 bepaald dat hij niet alleen behandelingen mocht uitvoeren “bij een intieme zone” van patiënten, schrijft AP, maar er werd niet gecontroleerd of er daadwerkelijk toezicht was.

“Het is een eer en een voorrecht u te straffen”, zei rechter Rosemarie Aquilina toen ze het vonnis uitsprak voor Larry Nassar. De zaak tegen de voormalig sportarts was uniek: 156 vrouwen kregen in de rechtszaal het woord.

Inmiddels 260 vrouwen bekend

Tussen 1998 en 2015 misbruikte Larry Nassar, aan de universiteit én als arts van de Amerikaanse turnploeg tientallen meisjes. Tijdens de rechtszaak tegen Nassar begin dit jaar dienden 156 vrouwen een aanklacht tegen hem in. Hij werd in januari van dit jaar veroordeeld tot 175 jaar cel. Daarna volgde nog een veroordeling, van 40 tot 125 jaar voor het seksueel misbruiken van jonge vrouwelijke sporters in een ander trainingscentrum, ook in Michigan.

Inmiddels hebben 260 vrouwen aangegeven door Nassar te zijn misbruikt. De procureur-generaal van Michigan heeft een speciaal onderzoek ingesteld naar het misbruikschandaal.

Slachtoffers van Nassar verweten de Amerikaanse turnbond USAG nalatigheid. In de nasleep van het misbruikschandaal zijn eerder USAG-voorzitter Steve Penny en andere directieleden in de Amerikaanse sport, onder wie het hoofd van het olympisch comité, opgestapt.

Correctie (27 maart 2018): In een eerdere versie stond dat Larry Nassar werkzaam was bij ‘de universiteit van Michigan’. Dat is Michigan State University, niet de University of Michigan. Hierboven is dat aangepast om verwarring te voorkomen.
Correctie (28 maart 2018): Voor de volledigheid is ook de kop aangepast, van ‘Michigan’ naar ‘Michigan State’.