41 kinderen omgekomen bij brand Russisch winkelcentrum

Het aantal doden kan nog stijgen. Inwoners vrezen dat de ware omvang van de ramp verzwegen wordt door de autoriteiten. De Russische president Poetin bezocht de rampplek.

De brand in het winkelcentrum
De brand in het winkelcentrum Foto: EPA/ALEXANDER PATRIN

De brand in een groot winkelcentrum in het Siberische Kemerovo heeft in totaal aan 41 kinderen het leven gekost, zo meldt het Russische persbureau Interfax. Aanvankelijk was al bekend dat er onder de 64 dodelijke slachtoffers veel kinderen waren, maar tot nu was nog niet bekend hoeveel. In het winkelcentrum zat ook een bioscoop en een speelplaats voor kinderen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag een dag van nationale rouw afgekondigd. Andere Russische steden houden dinsdag rouwbijeenkomsten, meldt AP.

Er liggen nog gewonden in het ziekenhuis, waardoor het aantal slachtoffers nog verder kan toenemen. Duizenden boze inwoners demonstreerden dinsdag bij een overheidsgebouw in de Siberische provinciehoofdstad en eisten een volledig onderzoek. Gevreesd wordt dat de ware omvang van de ramp door de autoriteiten wordt verzwegen. De assistent-gouverneur van de provincie, Vladimir Tsjernov, volgens AP de enige hoge ambtenaar aanwezig bij de demonstratie, zei dat geruchten over honderden doden niet klopten.

Lees ook: Brand in winkelcentrum Siberië eist 64 levens

Poetin: ‘Criminele nalatigheid’

Poetin legde dinsdagochtend bloemen bij een geïmproviseerd monument in Kemerovo. De brand werd volgens Poetin veroorzaakt door “criminele nalatigheid en onzorgvuldigheid”. De Russische president bezocht overlevenden in het ziekenhuis, maar sprak niet met de demonstranten.

De commissie die de ramp onderzoekt, zegt dat het brandalarm sinds 19 maart niet meer werkte. Ook had een beveiliger het omroepsysteem uitgezet, waardoor het winkelcentrum niet geëvacueerd kon worden. Vier mensen zijn gearresteerd, waaronder twee medewerkers van het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het brandalarm. Een woordvoerder van de commissie schetst een beeld van wat er mis was:

“Er hebben ernstige schendingen (van de wet) plaatsgevonden toen het winkelcentrum gebouwd en geopereerd werd. Nooduitgangen waren geblokkeerd.”