Weesp voegt zich definitief bij Amsterdam

Er was in de gemeente veel discussie of ze zich bij Amsterdam of Gooise Meeren zouden voegen. De gemeenteraad stemde maandagavond bijna voltallig voor de hoofdstad.

De bekende molen 't Haentje in Weesp.
De bekende molen 't Haentje in Weesp. Foto Cor Muijlder/ANP

De gemeente Weesp voegt zich definitief bij Amsterdam. Bijna alle raadsleden verkozen maandag in een extra vergadering de hoofdstad boven de gemeente Gooise Meren, die bestaat uit Bussum, Naarden en Muiden.

In Weesp was veel discussie over de bestuurlijke fusie. De samenvoeging was nodig omdat vast was komen te staan dat de gemeente niet meer zelfstandig kan opereren om alle wettelijke en gemeentelijke taken uit te voeren. De raad wilde een fusie met Amsterdam, maar de inwoners bleken verdeeld over de kwestie.

Lees ook: Weesp is verdeeld over de grote stad

Ze zamelden handtekeningen in om een referendum te organiseren. In die volksraadpleging koos vorige week 57 procent van de stemgerechtigde inwoners voor Amsterdam.

Veertien raadsleden stemden maandagavond voor Amsterdam, twee stemden tegen, een blanco. De verwachting is dat de fusie pas in 2022 plaatsvindt.

Twitter avatar fonspommee Fons Pommée Het besluit is door de raad genomen: Weesp gaat ambtelijk fuseren met Amsterdam op weg naar een bestuurlijke fusie. https://t.co/wQMz96OMsw