In beeld

Pionnen op het schaakbord tussen het Westen en Rusland

Ze horen niet bij de NAVO en ook niet bij de EU, zitten in de wachtkamer en voelen de hete adem van Rusland in hun nek. De landen die fotograaf Pierre Crom de afgelopen vier jaar bezocht, bungelen maar zo’n beetje tussen de verschillende machtsblokken in. En dat is een recept voor instabiliteit en verdeeldheid. Pierre Croms fotoproject ‘Subjectio’, waarvoor hij een Zilveren Camera-nominatie ontving, toont de politieke verdeeldheid in Macedonië, Montenegro (NAVO-lid sinds 2017), Servië, Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Moldavië en het afgescheiden, niet erkende en door Rusland gesteunde ministaatje Transnistrië. De titel Subjectio – Latijn voor ‘onderwerping’ – verwijst naar de onderliggende, onzichtbare geopolitieke getouwtrek in de regio. De serie ontstond in 2014 in Oekraïne toen Crom verslag deed van de MH17-ramp en het oplaaiende conflict in Oost-Oekraïne.
Inwoners van Banja Luka in Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina, bij een militaire parade in januari 2017. Het door Rusland gesteunde gebied staat op gespannen voet met het meer Westerse Sarajevo.
Foto Pierre Crom
Een vrouw op een stembureau in Chisinau, Moldavië, wacht op kiezers tijdens de eerste directe presidentsverkiezingen in twintig jaar, waarbij Igor Dodon eind 2016 de overwinning behaalde.
Foto Pierre Crom
Leden van een oud-Joegoslavische vakbond in Skopje, Macedonië, wonen een 1 mei-viering bij.
Foto Pierre Crom
Vechtpartij in Cetinje in Montenegro tussen voor- en tegenstanders van de NAVO, nadat het parlement zich in april 2017 heeft uitgesproken voor NAVO-lidmaatschap.
Foto Pierre Crom
Een vrouw wacht in de Servische hoofdstad Belgrado op het vertrek van een trein richting het Kosovaarse Mitrovica, gedecoreerd met de Servische vlag en voorzien van de tekst 'Kosovo is Servië' in twintig talen. De trein werd gestopt nadat de Kosovaarse autoriteiten troepen naar de grens stuurde.
Foto Pierre Crom
Migranten en vluchtelingen koken in een rokerige, leegstaande loods in Belgrado, Servië, tijdens de migratiecrisis.
Foto Pierre Crom
Jongeren kanoën op een meer bij Chisinau in Moldavië. Bij gebrek aan werk en kansen trekt de jeugd in het land steeds vaker naar het buitenland.
Foto Pierre Crom
Inwoners van Skopje, Macedonië wonen een mis bij.
Foto Pierre Crom
Een lokaal politicus bezoekt een ziekenhuis in de stad Slavjansk in Oost-Oekraïne, dat verwoest werd in de door Rusland gesteunde separatistische strijd.
Foto Pierre Crom
Oekraïense badgasten wonen een herdenkingsceremonie bij voor de Tweede Wereldoorlog op het strand van Melekyne, niet ver van Marioepol in zuid-Oekraïne. In 1943 landden Sovjettroepen op het strand om Marioepol te bevrijden van de nazi's.
Foto Pierre Crom
Inwoner Nikolaj bidt in een door Orthodoxe Christenen gerund badhuis in Hristovaia, in het van Moldavië afgescheiden Transnistrië.
Foto Pierre Crom
Theaterstudenten aan de universiteit van Minsk in Wit-Rusland.
Foto Pierre Crom