Minister Bijleveld trekt verbod in, militairen weer in uniform op straat

Militairen mogen weer hun uniform dragen op straat. Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) trekt vanaf deze maandag het verbod in dat sinds 2014 gold. Dat heeft ze bekendgemaakt in de Defensienota die deze maandagmiddag wordt gepresenteerd.

Het verbod werd in 2014 ingevoerd omdat er dreigingen waren van aanslagen tegen militairen. Zo had een Nederlandse jihadstrijder in Aleppo een video opgenomen waarin hij opriep tot „een stevige daad tegen de Nederlandse overheid”.

Nu schrijft de minister dat militairen het uniform „met trots” dragen en dat „wij hen deze vrijheid niet langer meer kunnen ontnemen”.

In het Algemeen Dagblad zegt de minister dat het besluit ook te maken heeft met het personeelstekort bij Defensie. „We moeten heel veel nieuwe mensen werven en dan is het belangrijk dat je laat zien wat militairen doen. Dat mensen hen op straat gewoon kunnen aanspreken als ze meer over hun vak willen weten.”

Defensie pleitte er al langer voor dat militairen hun uniform weer op straat mochten dragen. In mei 2016 noemden vakbondsleden het verbod nog „van de zotte” en vonden zij dat het een „verkeerd signaal” afgeeft. In 2016 werd de maatregel al versoepeld. Militairen mochten vanaf dat moment hun uniform wel weer in de auto dragen. (NRC)