Luchtkwaliteit

Parkeren met schone auto’s moet goedkoper worden

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) heeft samen met provincies en gemeenten aanvullende maatregelen voorgesteld om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Een van de ideeën is dat het Rijk ervoor zorgt dat gemeenten lagere parkeertarieven kunnen rekenen voor minder vervuilende voertuigen. Ook wil Van Veldhoven extra investeren in elektrische laadpalen. In totaal gaat het om zo'n honderd aanvullende maatregelen. Nederland voldoet niet overal aan de Europese normen voor de luchtkwaliteit, met name in drukke straten in de steden en rond veehouderijen. De staatssecretaris schrijft dat gezonde lucht van „levensbelang is”. Het plan moet nog worden goedgekeurd en gaat op 27 maart in consultatie. Ook moeten de kosten nog worden berekend. (NRC)