Japanse beeldhouwer Unkei wereldwijd best bezochte expo

Museumbezoek Het Nationaal Museum in Tokio trok met een tentoonstelling over de beeldhouwer Unkei gemiddeld 11.268 bezoekers per dag.

Unkei: de Grote Meester van boeddhistische beeldhouwkunst was de eerste overzichtstentoonstelling van deze gerenommeerde Japanse beeldhouwer (circa 1150-1223).
Unkei: de Grote Meester van boeddhistische beeldhouwkunst was de eerste overzichtstentoonstelling van deze gerenommeerde Japanse beeldhouwer (circa 1150-1223). Foto Getty

Een tentoonstelling met 22 sculpturen van de boeddhistische Japanse beeldhouwer Unkei (circa 1150-1223) was wereldwijd de best bezochte expositie van het afgelopen jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse museumonderzoek van The Art Newspaper, de in Londen en New York gevestigde kunstpublicatie.

Unkei: de Grote Meester van boeddhistische beeldhouwkunst was de eerste overzichtstentoonstelling van deze gerenommeerde Japanse beeldhouwer. In het Nationaal Museum in Tokio kwamen in de twee maanden dat de expositie open was gemiddeld 11.268 bezoekers per dag.

The Art Newspaper stelt ranglijsten op gebaseerd op het aantal bezoekers per dag. De tentoonstelling die in absolute zin de meeste bezoekers trok, met werken van Picasso, Matisse, Gaugain en Monet uit de collectie van de Russische industrieel Serghei Shchukin in Fondation Louis Vuitton (1,2 miljoen bezoekers), staat met 8.926 bezoekers per dag op de tweede plaats van ranglijst.

Drie keer Japan, drie keer Bilbao

In de top-10 staan drie tentoonstellingen in Japan en drie in het Guggenheim in Bilbao. Een expositie over Mondriaan en De Stijl in Rio de Janeiro was met 6.687 bezoekers per dag de op vijf na best bezochte expositie van vorig jaar. Een Van Gogh-tentoonstelling in Melbourne staat op plek 10.

De best bezochte Oude Meester-tentoonstelling was een expositie over Bruegels Toren van Babel in Tokio met 5.813 bezoekers per dag. Dat schilderij komt uit de collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Van de levende kunstenaars trok de 89-jarige Japanse ‘stippenschilder’ Yayoi Kusama met 6.714 bezoekers het meeste bekijk, ook in Tokio.

Het Louvre was met 8,1 miljoen bezoekers in 2017 opnieuw het drukst bezochte museum in de wereld. Het Parijse museum wordt op de hielen gezeten door het Chinese Nationaal Museum in Beijing dat met ruim 8 miljoen bezoekers nieuw is in de lijst. Daarna volgen het Metropolitan Museum of Art in New York (6,7 miljoen bezoekers), de Vaticaanse Musea in Rome (6,4), het British Museum (5,9) en Tate Modern (5,6).

    • Arjen Ribbens