Inlichtingendienst

‘Nederlandse vrouwen verhoord in Koerdische kampen in Syrië’

De Nederlandse inlichtingendienst verhoort in kampen in Syrië vrouwen die in IS-gebied hebben gewoond. Dat meldt de Volkskrant onder meer op basis van de documentaire De Verloren Kinderen van het Kalifaat die zondag draaide op het ‘Movies that Matter’-festival in Den Haag en die maandag op televisie te zien is. Daarin gaat de Marokkaans-Nederlandse Houssein uit Assendelft op zoek naar zijn dochter Meryem en haar twee kinderen. Het gezin reisde de geradicaliseerde partner van Meryem achterna. Als Hussein zijn dochter spreekt in een Koerdisch kamp in Noord-Syrië vertelt zij dat de inlichtingendienst Nederlandse vrouwen heeft verhoord. De krant kreeg van een andere bron een geluidsopname van een andere Nederlandse vrouw in een Koerdisch kamp die over een verhoor vertelt. En ook in een reportage van de Belgische zender VRT vertellen Belgische vrouwen in Noord-Syrië dat Nederlandse functionarissen langs kwamen. Het is onduidelijk of het gaat om de AIVD of MIVD. Beide diensten worden genoemd door de vrouwen. Volgens cijfers van de Europese Commissie zijn de afgelopen jaren meer dan 42.000 buitenlanders naar het kalifaat van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak gereisd. Daaronder zaten ruim vijfduizend Europeanen. Vanuit Nederland sloten sinds 2013 ongeveer 285 mensen zich bij IS aan, onder wie honderd vrouwen die tezamen 175 kinderen meenamen. Zestig mensen kwamen om in de strijd, zo’n vijftig mensen keerden terug. (NRC)

Interview documentairemaker C2