EU

Moldaviërs demonstreren voor aansluiting bij Roemenië

Zo’n tienduizend pro-westerse demonstranten die willen dat Moldavië zich aansluit bij EU-lidstaat Roemenië zijn zondagmiddag de straat opgegaan in de Moldavische hoofdstad Chisinau. De voormalig Sovjetrepubliek is sinds 1991 onafhankelijk. Komende dinsdag is het precies honderd jaar geleden dat het gebied zich aansloot bij Groot-Roemenië. Tegenwoordig is Moldavië verdeeld in een overwegend Roemeens sprekend westelijk deel, en een strook in het oosten die zich onafhankelijk heeft verklaard en zwaar op de hand is van Rusland: Transnistrië. Moldavië, waar in november verkiezingen worden gehouden, is het armste land van Europa. Vooral jongeren willen voor een betere toekomst toenadering tot de Europese Unie, al is het niet erg waarschijnlijk dat dat ervan komt. (Reuters)