Draai van 50Plus-leider Henk Krol cruciaal voor succes nieuwe donorwet

Een sterke lobby, infiltratie in de VVD en een portie geluk hebben ervoor gezorgd dat de donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra is geslaagd. Afgelopen vrijdag werd deze wet door het kabinet bekrachtigd. Zes weken geleden stemde de Eerste Kamer – net als in de Tweede Kamer met één stem verschil – in.

Verschillende Kamerleden zijn hierbij essentieel geweest, maar de wet was zeker niet aangenomen als 50Plus-leider Henk Krol in september 2016 niet op het laatste moment gedraaid was. Dat blijkt uit een reconstructie van de donorwet waarvoor NRC met dertien betrokken heeft gesproken.

Kort voor de stemming liet Krol Dijkstra weten dat hij na lang twijfelen had besloten tegen de wet te stemmen. Maar direct daarna kreeg hij twee telefoontjes. Eentje was van Hans Bart, de voorzitter van de belangenvereniging voor nierpatiënten. Bart, getipt dat Krol tegen dreigde te stemmen, praatte met speciaal op ouderen gerichte argumenten op het Kamerlid in.

Het andere belletje was, zegt Krol, van zijn neef Fons, die nierpatiënt is en een beroep op hem deed om voor de wet te stemmen. En dát persoonlijke telefoontje heeft volgens Krol de doorslag gegeven.

Ook in de Eerste Kamer vond een opmerkelijke draai plaats. VVD-senator Frank de Grave was oorspronkelijk ook tegenstander. Maar hij veranderde van mening na een ontmoeting met Shirley Man, een jonge hartpatiënte.

De sluwe donorlobby pagina 12-13