De buren waren de krabbenstank zat

Wie: echtpaar Da Biao C. en Caifang H.

Kwestie: illegale krabbenvangst en -handel

Waar: rechtbank Midden-Nederland

Door onze redacteur

De buren in Amersfoort waren er wel klaar mee. Er liepen krabben door de straat. Krabben verstopten zich onder bosjes in hun tuinen. Het stonk naar dode krabben.

In juli 2016 belde één van hen daarom de politie toen haar Chinese buurman tegen de ochtend weer was thuisgekomen met zakken vol krabben, die hij in de achtertuin in blauwe kratten stopte.

Onderzoek op kenteken wees uit dat de buurman, Da Biao C., op 14, 17, 18, 19, 20 en 21 juli ’s avonds naar Maassluis was gereden en pas vaak diep in de nacht weer thuiskwam. In Maassluis zagen agenten hoe Da Biao C. en zijn vrouw Caifang H. tijdens een julinacht krabben raapten. Ze waren niet de enigen. Er waren meer Chinezen die dat deden, met een lampje op hun hoofd.

Wolhandkrabben vangen mag, maar niet daar. Gemiddeld genomen is de concentratie dioxine in krabben uit de Nieuwe Waterweg te hoog. Deze krabben eten kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Het Chinese paar spreekt nauwelijks Nederlands, een tolk Mandarijn vertaalt voor hen bij de economische politierechter in Utrecht. De man bevestigt dat hij die ene avond krabben heeft gevangen maar „niet veel”. Hoeveel dan?, wil de rechter weten. „Tientallen.”

De vrouw heeft er „maximaal tien” gevangen die avond, zegt ze. Ze ging een keer mee „om te ontspannen in een moeilijke tijd”. Het echtpaar had een faillissement van hun winkel te verwerken. Maar Caifang vond vangen „eng”. En nadat ze in haar vinger was „geschaard”, durfde ze even niet meer. Ze zegt dat ze niet wist dat het niet mocht.

Als zijn vrouw spreekt, kijkt haar man nadrukkelijk van haar weg, uit het raam.

„U bent toch getrouwd?”, vraagt de rechter het echtpaar.

„ Ja”, zegt de vrouw, „maar we maken veel ruzie.”

„Ja”, zegt de rechter, „daar kan ik op dit moment niet zo veel mee.”

Hij vraagt de man met welk doel hij de krabben ving. „Om te eten en weg te geven”, zegt hij. Familie van hem in Italië zou een partij krab hebben gevraagd, voor een familiefeest.

De politie kiest een goed moment voor de aanhouding van Da Biao. Hij staat met zijn zoon in de tuin bij lege kratten, in een busje voor het huis wordt 164 kilo krab aangetroffen. De bestuurder zegt dat hij die naar Tsjechië gaat brengen. Hij heeft er 1.400 euro voor betaald, ongeveer negen euro per kilo.

„Beetje veel voor een familiefeest, zegt de rechter „164 kilo krab. Ik denk even hardop. Waarom zou iemand die gestuurd is door familie in Italië zeggen dat hij 1.400 euro heeft betaald voor de krabben en die naar Tsjechië gaat brengen?”

Da Biao: „Misschien wilde hij de verantwoordelijkheid afschuiven?”

Volgens de officier van justitie wist Da Biao heel goed waar hij mee bezig was. Hij werd sinds 2015 al zeven keer „in verdachte omstandigheden” aangetroffen. Met visspullen, in een waadpak of met lieslaarzen aan. De politie was al eens bij hem thuis geweest om te vertellen dat zijn gedrag strafbaar is. Door hem gevangen krabben zijn wellicht ook in de Nederlandse voedselketen terechtgekomen. Bij een observatie ziet de politie een busje van Amersfoort naar een visverwerkingsbedrijf in Den Haag rijden.

De advocaat van het echtpaar betoogt dat, zeker voor Chinezen, het helemaal niet zo duidelijk is dat de krabben in de Nieuwe Waterweg niet geschikt zijn voor consumptie. „Er staan daar geen borden of zo.”

„En”, vervolgt ze, „Chinezen denken natuurlijk: ‘die Nederlanders denken dat je dit niet kunt eten, maar wij weten wel beter; het is een delicatesse’.”

De officier vindt Da Biao een meer dan gewaarschuwd mens. Zij noemt het kwalijk dat de verdachte „tegen het dossier in” blijft ontkennen. Wat haar betreft is sprake van bedrijfsmatige handel, gezien de aantallen die Da Biao verkocht. Ze eist 120 uur werkstraf tegen hem, en 80 tegen zijn vrouw. En ieder 1.400 euro boete.

De rechter vindt het bedrijfsmatige karakter van de handel bewezen, maar alleen wat de man betreft. Die krijgt 120 uur werkstraf, zijn vrouw 60 uur waarvan 40 voorwaardelijk. Beiden krijgen een geheel voorwaardelijke boete van 1.000 euro.

    • Merel Thie