Hoop voor overboord geslagen zeiler opgegeven

De boot van de overboord geslagen John Fisher keert terug naar de kust nadat hun zoekactie niets opleverde. Het regionale maritieme reddingscoördinatiecentrum gaat nog verder met de zoektocht.

Recente foto van het leven aan boord van de Sun Hung Kai/Scallywag, 26 maart, 2018.
Recente foto van het leven aan boord van de Sun Hung Kai/Scallywag, 26 maart, 2018. Foto: Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Tijdens de zevende etappe van de Volvo Ocean Race is maandagmiddag de 47-jarige Britse zeiler John Fisher overboord geslagen. Een zoek- en reddingsoperatie is bezig. De organisatie van de zeilrace maakte zijn vermissing bekend op Twitter.

De zeiler viel op ongeveer 2.500 kilometer ten westen van Kaap Hoorn in het water. Fisher (47) droeg op dat moment een reddingsvest. De rest van de bemanning van het Hongkongse Team Sun Hung Kai/Scallywag, onder wie de Nederlandse zeilster Annemieke Bes, is veilig.

Door de zware weersomstandigheden en de afstand tot de Scallywag kunnen de andere zes deelnemers niet te hulp schieten. Het water waarin Fisher belandde is ongeveer negen graden Celsius. Een schip dat op circa zevenhonderd kilometer van de plaats van het ongeval voer, heeft koers gezet richting de plek waar Fisher in het water belandde.

Hans Horrevoets

In 2006 sloeg de Nederlandse zeiler Hans Horrevoets overboord bij de Volvo Ocean Race. Hoewel hij ondanks het zware weer snel werd gevonden, konden zijn teamgenoten hem niet meer reanimeren.

Lees meer over het fatale ongeval van Hans Horrevoets: Nachtmerrie van alle zeilers

Bij een aanvaring kwam in januari een man om het leven tijdens de Volvo Ocean Race. De Vestas 11th Hour Racing botste met een Chinese vissersboot. Een visser die in het water belandde moest per helikopter naar het ziekenhuis worden gebracht waar hij overleed.

De Volvo Ocean Race is een zeilwedstrijd die de wereld rondgaat en elke drie jaar wordt gehouden. De teams zijn acht tot negen maanden onderweg.

Twitter avatar volvooceanrace Volvo Ocean Race Race Control for the Volvo Ocean Race has been informed by Team Sun Hung Kai/Scallywag of a man overboard incident on Monday afternoon at approximately 13:42 UTC. More ➡️ https://t.co/JyoDOqZThl https://t.co/UPblJakpa0