Brieven

Brieven 26/3/2018

D66

Sleets imago

Alweer vele jaren geleden was D66 de partij die met jonge mensen nieuwe vergezichten liet zien, en een breed gedragen ondersteuning kreeg voor de vele initiatieven, die een ommekeer in het staatsbestel en de politieke cultuur zouden bewerkstelligen. Hoe presenteert de partij zich nu? ‘Goed onderwijs, goed klimaat, goede zorg. D66 krijgt het voor elkaar’. Zal er iemand tegen zijn? De leegte van D66 kon niet beter verwoord worden.

D66 heeft een omvangrijke jongerenafdeling, maar wat kunnen D66-jongeren realiseren van al hun prachtige speerpunten die verandering beogen, passend binnen een progressief liberale politiek ?

Bij D66 is het politieke draagvlak verschoven naar de gesettelde burger van middelbare leeftijd. Behoudend, zonder behoefte aan nieuwe ideeën. De partij heeft een sleets imago gekregen. Ook de speerpunten van de jongeren zijn bij de regeringsdeelname gesneuveld.

D66 heeft gemikt op de middenklasse, maar is de jongeren met hun verfrissende ideeën vergeten.

Ernstige ziekten

Niet te snel opgeven

Steven Hawking en Bibian Mentel waren recent weer in het nieuws. Twee personen die behalve hun beroemdheid ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben. Schijn bedriegt. Allebei hebben namelijk, ondanks dat ze door de medische wereld werden opgegeven vanwege een ernstige ziekte, toch uitzonderlijke prestaties neergezet. Hawking als wetenschapper en Mentel als paralympisch sporter. Wanneer deze beroemdheden zich hadden gedragen zoals medici in onze moderne maatschappij van patiënten met dergelijke voortgeschreden ernstige ziektes voorschrijven dan hadden ze nooit kunnen schitteren maar enkel op hun dood kunnen zitten wachten in een hospice.

Daarom dienen we artsen hier, ondanks het goede werk dat ze ook verrichten, eens vermanend toe te spreken: Geef een patiënt niet op, ook al is de gemiddelde levensverwachting van zijn ziekte slecht. Elke persoon is een individu en dus geen gemiddelde. Bovendien bestaat er zoiets als voortschrijdende medische technieken en inzichten. Gebruik deze dan ook!

Ik vind het kwalijk dat zo snel wordt toegegeven aan mensen zonder ondraaglijk lijden, die zichzelf van het leven willen beroven, terwijl anderen die ondanks ernstige ziektes gewoon beter willen worden, makkelijk worden opgegeven.

Wat is dat voor een mentaliteit om behalve producten ook levende mensen in onze huidige maatschappij zomaar af te danken?

Diesel

CO2-fabel

Goed dat de fabel dat diesel nodig is tegen klimaatverandering, nu om zeep geholpen is (Onderzoek: klimaat is beter af zonder diesel, 21/3).

Het is eerder andersom: dieselauto’s vergroten de CO2-uitstoot.

Hoe? Doordat er veel meer mee gereden wordt door de lagere variabele kosten en hogere vaste kosten.

Elk elasticiteitsonderzoek wijst uit: hoe lager de brandstofkosten, hoe meer autogebruik. Dat leidt ook tot meer lange afstand-pendelen en tot werknemers die niet verhuizen bij verandering van baan. Met diesel blijft dat betaalbaar.

Bij zakenauto’s geldt al helemaal: hoe meer je rijdt, hoe meer je (terug)verdient op de bijtelling. Leaserijders zie je nooit meer fietsen. Wat betreft het verschil tussen het verbruik in het lab en op de weg: in mijn testritten met VW Golf-typen kon ik in benzine-versies het lage testverbruik - alleen met consequente toepassing van een zuinige rijtechniek - wél halen. In de diesels bleef ik daar 20 procent boven. Alleen bij grote auto’s met grote motoren en bij trucks blijft diesel per pk en per kilometer zuiniger, maar dat gaat het klimaat niet redden.


oud-projectleider Het Nieuwe Rijden