Recensie

Bedeesde Lenker weegt elk woord

Rock Adrianne Lenkers introverte persoonlijkheid vormt de kracht van de liedjes van Big Thief, maar om haar indringende getuigenissen live over te brengen, moet ze nog net wat meer uit haar schulp kruipen.

Foto S.C. Amonwatvorakul

Na het goed ontvangen debuutalbum ‘Masterpiece’ uit 2016 raakte de ontwikkeling van Big Thief in een stroomversnelling. Nog tijdens de bijbehorende tour schreef én produceerde de indierockband vervolg ‘Capacity’. Shows met The National en opnames in de studio van Wilco staan op het programma. Lof ontvangen de New Yorkers niet vanwege vernieuwend spel, maar voor de wijze waarop frontvrouw Adrianne Lenker met haar kinderlijk onschuldige stem vorm geeft aan verhalen over een getroebleerde jeugd.

Het bedeesde drietal betrad afgelopen vrijdag het podium in alle rust. Na een lange stilte volgden een zoemende bas, log slagwerk en slobberige gitaren. Die punk-attitude versterkt de ongereptheid van de band, maar maakt het voor Lenker moeilijk nummers herkenbaar uit te lichten. Enkele richtingloze intermezzo’s, waaronder langzaam stokkend drumspel, hielpen niet. De afwezigheid van leadgitarist Buck Meek vanwege een solotour weet de band moeilijk te compenseren.

Momenten van grote schoonheid kwamen voorbij als Lenkers stem twinkelde in de hoogte. In het uitgeklede ‘Pretty Things’ woog ze elk woord. Het is een nietsontziende reflectie op seksuele intimiteit, die gezongen door Lenker nooit schunnig wordt. Haar stem maakte ze soms kinderlijk klein, dan weer fel scherp door deze hoog te laten trillen in een onregelmatig vibrato.

Lenkers introverte persoonlijkheid vormt de kracht van de liedjes, maar om haar indringende getuigenissen live over te brengen, moet ze nog net wat meer uit haar schulp kruipen. Gedurende het optreden had ze moeite om zichzelf een houding te geven. Zo werkte het aandachtig luisterend publiek kennelijk op de zenuwen. Na onhandige, abrupte eindes volgden stiltes waarin ze pogingen deed om te communiceren. „Ik moet dit nog leren”, besloot ze uiteindelijk.