Peter Sagan wint voor de derde keer Gent-Wevelgem

Na een machtige eindsprint van een groep toppers heeft de Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan de Vlaamse semi-klassieker Gent-Wevelgem gewonnen.

Foto: Bas Czerwinski/ANP

Peter Sagan heeft voor de derde keer de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem gewonnen. Hij bleef in de eindsprint van een kopgroep van zo’n twintig renners de Italiaan Elia Viviani en de Fransman Arnaud Démare voor. De Slowaakse wereldkampioen won de Vlaamse semi-klassieker eerder al in 2013 en 2016.

De belangrijkste Nederlandse troef voor Gent-Wevelgem, Dylan Groenewegen, ontbrak in de voorste groep die sprintte om de eindoverwinning.

Wel speelden de Nederlanders Brian van Goethem en Jan-Willem van Schip een grote rol in de ontsnapping van de dag. De renners van Roompot reden vrijwel de hele dag op kop en Van Goethem probeerde het zelfs nog even op twee kilometer van de aankomst, maar hij werd teruggepakt door Philippe Gilbert.

Lees ook: In het land van Peter Sagan

Er zat uiteindelijk geen enkele Nederlander bij de top tien. Van Schip werd twaalfde en Van Goethem achttiende.

Eerder deze maand pakte Van Schip nog twee keer zilver bij de WK baan. Hij zei tegen de NOS dat hij deze zondag stiekem op meer had gehoopt dan alleen de indrukwekkend lange ontsnapping:

“Nu baal ik daarvan, maar misschien verandert dat later. Ik ben best tevreden, maar deze finale is op mijn lijf geschreven. Dan moet het net goed uitvallen. Ik mikte op het wiel van Démare, maar Vanmarcke kwam ertussen en ik zat vervolgens knel.”

Sagan: Vroeg aangegaan

Winnaar Peter Sagan was in de eindsprint duidelijk de snelste en zei tegen de Belgische sportzender Sporza bewust al vroeg te zijn aangegaan om iedereen voor te kunnen blijven:

“Het is altijd een beetje loterij, zo’n sprint. Het vereist enig denkwerk. Ik besloot vroeg te versnellen en had gelukkig de benen om dat tot de streep vast te houden.”

Met zijn overwinning schaart Sagan zich bij een imposant rijtje renners die ook drie keer Gent-Wevelgem op hun naam schreven van onder meer Eddy Merckx, Tom Boonen en Mario Cipollini.

Volgende week zondag 1 april is het hoogtepunt van het Vlaamse klassiekerseizoen als de ‘De Ronde van Vlaanderen’ wordt verreden. Dan behoort naast Sagan ook de Nederlander Niki Terpstra, die vrijdag E3 Harelbeke op imposante wijze won, tot de topfavorieten.

De einduitslag

Dit is de top-tien van Gent-Wevelgem 2018:

1. Peter Sagan (Slw)
2. Elia Viviani (Ita)
3. Arnaud Démare (Fra)
4. Christophe Laporte (Fra)
5. Jens Debusschere (Bel)
6. Oliver Naesen (Bel)
7. Matteo Trentin (Ita)
8. Zdenek Stybar (Tsj)
9. Jasper Stuyven (Bel)
10. Wout van Aert (Bel)