Thrillerauteur Philip Kerr (62) overleden

Kerr was vooral bekend van zijn Berlijn trilogie over de fictieve detective Bernie Gunther, die zich afspeelden in nazi-Duitsland en tijdens de Koude Oorlog.
Philip Kerr in 2012.
Philip Kerr in 2012. Foto Esteban Cobo/EPA

De Schotse thrillerschrijver Philip Kerr is vrijdag op 62-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd bekendgemaakt door zijn uitgever. Kerr was vooral bekend van zijn boeken over de fictieve detective Bernie Gunther, die zich afspeelden in nazi-Duitsland en tijdens de Koude Oorlog-periode.

Twitter avatar QuercusBooks Quercus Books We are very sad to have lost Phillip Kerr today, a wonderful man and a great author. We are thinking of @janethynne and all his family, friends and colleagues at this difficult time.

De schrijver werd geboren in Edinburgh en studeerde rechten in Birmingham voordat hij terechtkwam bij het bekende reclamebureau Saatchi & Saatchi. Volgens The Guardian zou hij naar verluidt hier het grootste deel van zijn werktijd spenderen aan research voor het idee om een boek te schrijven over wat later Bernie Gunther werd.

Lees ook: Topthrillers die feit en fictie vermengen

Zijn eerste boek met de detective in de hoofdrol verscheen in 1989. Daarna zou Bernie nog in elf andere boeken figureren, waarvan de laatste Prussian Blue in 2017 uitkwam. Zijn Berlijn trilogie belandde verschillende keren in het lijstje boeken dat NRC-recensenten aanbevolen voor in de vakantiekoffer. Het kenmerkende van de boeken was volgens fans dat ze inzichtelijk maakten hoe dun de scheidslijn is tussen goed en fout.

Kerr schreef ook een aantal kinderboeken. Verschillende van de meer dan dertig boeken die hij schreef, zijn ook in het Nederlands vertaald. De schrijver was getrouwd met de auteur Jane Thynne:

Twitter avatar janethynne Jane Thynne RIP beloved Philip Kerr. Creator of the wonderful #BernieGunther. Genius writer and adored father and husband. 1956-2018.

Verschillende schrijvers schreven op Twitter dat Kerr een van de beste thrillerschrijvers was die ze kenden:

Twitter avatar SpainJoanne Jo Spain ‘I didn’t know you were interested in politics,’ I said. ‘I’m not,’ he said. ‘But isn’t that how Hitler got elected in the first place: too many people who didn’t give a shit who was running the country?’ RIP Philip Kerr, one of my favourite crime writers. #Berlinnoir

 

Twitter avatar Beathhigh Ian Rankin Numbed by the news that Philip Kerr has died. His Bernie Gunther novels are extraordinary, a mix of great storytelling and brilliant research, with a believable (a)moral hero.

 

Twitter avatar DavidHandler4 David Handler Whenever anyone asks me who my own favorite current crime writer is I answer Philip Kerr, creator of the incomparable Bernie Gunther. I must re-read his „Berlin Noir” trilogy every two years and consider „Field Gray” a modern masterpiece. A true giant, he died too young today. https://t.co/wbU93VdpwT