Oostelijke eilanden

Masterplan Marineterrein: bekijk de eilanden als geheel, er valt zoveel te winnen

Hierbij doen wij, betrokken Amsterdammers, een oproep aan de politiek in Amsterdam: maak de Oostelijke eilanden tot een voorbeeld voor wonen in het centrum. Op de Oostelijke eilanden wordt maar liefst 24 hectare binnenstad volledig nieuw ontwikkeld. Het gaat om het Marineterrein en Oostenburg-Noord, waar sinds de 17de eeuw geen woningen zijn geweest. Naast het ontwikkelen van deze nieuwe wijk op de eilanden, moet de komende tien jaar veel gedaan worden aan de woningen die er nu staan. De buurt moet duurzaam en sociaal sterker gemaakt worden – dé kans om na de verkiezingen concreet aan de slag te gaan.

Het Masterplan voor het Marineterrein is in december over de verkiezingen getild. Daar ligt nog niets vast en kan dus heel veel.

Het bestemmingsplan Oostenburg-Noord voorziet in de bouw van 1.500 woningen. Daar is nog ruimte voor aanpassing van de plannen. Dat is ook nodig, want: de huizen worden kleiner, hoger, dichter op elkaar en met minder sociale huur.

Er komt maar 20 procent sociale huur in de nieuwbouw, de helft van het streefgetal (40 procent). Er komen maar 90 woningen voor ouderen. Nieuwbouwwoningen van 35 vierkante meter, jongeren krijgen een huurcontract voor vijf jaar.

Wat voor buurt wordt dat? Het lijkt erop dat er nauwelijks gezinnen met kinderen komen te wonen. Bij de plannen voor het Marineterrein wordt over innovatie gesproken. Wonen komt nauwelijks aan de orde.

Toen de plannen voor Oostenburg-Noord gemaakt werden zouden die een positieve uitwerking op de eilanden hebben. Dit komt in de huidige plannen niet terug. Het Marineterrein wordt zelfs als iets apart van de rest van Kattenburg bekeken. Beide plannen leveren geen bijdrage aan de eilanden.

Er valt zoveel te winnen door de eilanden als geheel te bekijken. Ook op het terrein van duurzaamheid en sociale veiligheid. Het Marineterrein krijgt zoveel politieke aandacht, maar Oostenburg-Noord lijkt vergeten. Door die 24 hectare in samenhang met de eilanden te ontwikkelen kan een grote impuls aan wonen in het centrum gegeven worden. In de partijprogramma’s staan hele ambitieuze dingen over wonen. Hier ligt een kans voor open doel om ze waar te maken.

Direct na de verkiezingen komt het Marineterrein weer op de agenda. Grijp de kans in het nieuwe college om de Oostelijke eilanden aan te pakken en een voorbeeld te maken voor het wonen in het centrum van Amsterdam.

Niet zo hoog, niet zo klein, niet zo dicht op elkaar, maar sociaal en duurzaam.

Amsterdam