Nabil B. zat klem en besloot daarom te praten

Kroongetuige Voor het eerst wil iemand uit eerste hand verklaren over de ‘mocro-oorlog’. Nabil B. schoot de verkeerde dood en kreeg wroeging.

Wroeging, dat voelt de 31-jarige Nabil B. als hij hoort dat Hakim Changachi in januari 2017 is doodgeschoten. Dat was niet de bedoeling toen Nabil een vluchtauto regelde voor het moordcommando dat Hakim bij ‘vergissing’ heeft doodgeschoten. Nabil kende Hakim en zijn familie heel goed.

Dit had niet mogen gebeuren, doelwit was een crimineel uit Utrecht. Maar in de onderwereld is geen ruimte voor wroeging. Nabil krijgt van de opdrachtgever van de liquidatie te horen dat hij naar de familie van Hakim Changachi moet om te vertellen dat zij niets te maken hebben met de moordaanslag. Maar dat kan Nabil niet over zijn hart verkrijgen. Hij vertelt de familie van Hakim dat hij erbij betrokken was en dat het hem spijt.

Dat komt terecht bij de opdrachtgever die vervolgens richting Nabil begint te dreigen dat hij zijn mond moet houden. Anders gaat Nabil ook „slapen”, zo laat de opdrachtgever van de liquidatie weten. Op dat moment krijgt de gewetensnood in het hoofd van Nabil gezelschap van angst. Nabil zit klem, zo vertelde zijn advocaat Derk Wiersum vrijdag aan de rechtbank van Utrecht die zitting hield in de extra beveiligde zaal op Schiphol.

Nabil B., een jonge man die volgens zijn advocaat „niet in beeld was voor enig misdrijf”, besluit dat hij schoon schip wil maken. Hij neemt een drempel en vertelt zijn hele verhaal aan de politie. Nabil B. wordt kroongetuige, met alle risico’s van dien voor hem en zijn familie. De speciale overeenkomst is eind vorig jaar goedgekeurd door de onderzoeksrechter. Nabil zal worden beschermd maar hij wordt wel vervolgd voor zijn rol bij de moord op Hakim Changachi.

Doorbraak

Voor het Openbaar Ministerie is de getuigenis van Nabil B. een doorbraak in het onderzoek naar liquidaties. De onderwereld in Utrecht en Amsterdam wordt al jarenlang geteisterd door liquidaties die gepaard gaan met grof geweld en een ernstige bedreiging vormen voor de openbare orde. Het is uitzonderlijk dat mensen die uit de eerste hand kunnen vertellen over dat geweld, gaan getuigen.

In zijn verklaring wijst de kroongetuige een crimineel uit Nieuwegein aan als de opdrachtgever van de moorden: het is Redouan T., een man van ongeveer veertig die al jaren niet meer in Nederland verblijft. Naar hem wordt al bijna drie jaar onderzoek gedaan. Redouan T. wordt gezien als een van de kopstukken van de cocaïnemaffia. Hij zou ook de leider zijn geweest van een moordcommando dat eind 2016 is veroordeeld voor grootschalige wapenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie die moorden voorbereidde.

Hij wordt gevreesd in het criminele milieu vanwege zijn gewelddadige reputatie. In de Utrechtse onderwereld is de vrees zo groot dat na overleg tussen een aantal kopstukken een lijst met informatie over tenminste tien liquidaties naar buiten is gebracht die worden toegeschreven aan Redouan T. en zijn criminele partners.

Onder hen twee broers: Saïd en Mohammed R. De laatste is eind vorig jaar aangehouden en wordt ook verdacht van de moord op Hakim Changachi. Saïd is net als zijn baas Redouan T. onvindbaar. Het tweetal staat internationaal gesignaleerd. Justitie heeft een prijs op hun hoofd gezet van 25.000 euro.

De officier van justitie is zo overtuigd van de schuld van het tweetal dat de rechtbank vrijdagmiddag te horen kreeg dat Redouan T. en Saïd R. sowieso vervolgd zullen worden voor betrokkenheid bij liquidaties, ook als ze niet worden gevonden. Het onderzoek naar het geweld in de onderwereld zal nog lang gaan duren. Kroongetuige Nabil heeft tenminste 26 verklaringen afgelegd, zo stellen bronnen die goed op de hoogte zijn van het onderzoek.

De meeste van die verklaringen zitten nog niet in het dossier omdat er nog onderzoek naar moet worden gedaan. Dat geldt ook voor de kroongetuigedeal die met Nabil is gesloten. Ook die is nog niet openbaar gemaakt vanwege het onderzoeksbelang. De kans is groot dat Redouan T. en zijn handlangers uiteindelijk voor meer liquidaties zullen worden vervolgd.

Vrees voor wraak

In de Utrechtse onderwereld is men het genadeloze geweld al langer helemaal zat. Veel mensen vrezen voor hun leven. En alle aandacht van justitie en politie is bovendien heel slecht voor de handel. De moorden spelen zich af in de context van de georganiseerde drugshandel.

In het criminele milieu wordt ondertussen gevreesd voor de wraak van Redouan T. Bronnen in het criminele milieu verwachten dat hij niet lijdzaam zal toezien hoe zijn imperium door justitie wordt ontmanteld. „Hij is genadeloos en lijdt aan grootheidswaan”, stellen ze. „Als ze hem niet snel pakken is de kans reëel dat zijn schutters nog meer mensen te pakken nemen.”

Misschien kan Nabil B. met zijn verklaring nieuwe moorden voorkomen. Wat wroeging al niet kan doen, ook in de onderwereld.