Fris en doordrinkbaar

Swartland geeft de Regenboognatie kleur schrijft,
Mullineux White 2016. 20,95 euro, winematters.eu
Mullineux White 2016. 20,95 euro, winematters.eu

‘Ik ben net terug uit Zuid-Afrika en heb daar twee presentaties over mijn regio gegeven aan de wijnmakers, onder anderen Eben Sadie en Mullineux. Ben erg onder de indruk van de progressie die het land doormaakt.”

Ik wreef in mijn ogen toen ik dit mailtje las. De afzender ken ik als een bijkans fundamentalistische importeur en groothandelaar van Bourgogne wijnen. Zijn ontboezeming zou je kunnen vergelijken met die van een hardcore Feyenoord-fan die opbiecht dat hij een vaste stoel in de Amsterdam Arena heeft genomen om geen thuiswedstrijd van Ajax meer te hoeven missen. Maar ik kon niet anders dan hem gelijk geven. Ook ik ben net terug uit Zuid-Afrika, na er acht jaar geleden voor het laatst te zijn geweest. Inmiddels zou je kunnen stellen dat het land welbeschouwd twee wijnindustrieën kent. Een grootschalige die er voor zorgt dat het een zevende plek op de ranglijst van wijn producerende landen inneemt. Maar er is ook een veel kleinere waar hoogste kwaliteit het motto is. En daar wordt juist het verschil gemaakt. Andere druiven dan de internationaal bekende variëteiten staan in de belangstelling. De stijl van wijnmaken is verschoven van log en zwaar naar fris en doordrinkbaar. Duurzaam wijngaardenieren is omarmd. En ondertussen genieten Sadie en Chris en Andrea Mullineux wereldfaam, dankzij hun voortrekkersrol in Swartland.

In wat misschien wel de spannendste wijnregio van het land is, vestigden laatstgenoemden zich in 2007. Daar maken zij deel uit van SIP, Swartland Independent Producers, die met elkaar zo hun eigen, eigenwijze spelregels hebben afgesproken. Cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc staan op de lijst van ongewenste druiven. Daarbij staan de leden bekend als ‘non-interventionists’. Gecultiveerde gisten, aanzuren, de-alcoholiseringstechnieken en overmatig houtgebruik zijn uit den boze. Pure, oorspronkelijke wijnen het resultaat. Swartland geeft de Regenboognatie kleur.