Afghanistan

‘Commando’s teruggehaald na verklaring Kroon’

Nadat oud-commando Marco Kroon in de media over de gijzeling in Afghanistan in 2007 vertelde, heeft het ministerie van Defensie recent commando’s uit het missiegebied teruggehaald, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Het ministerie besloot daartoe uit veiligheidsoverwegingen. In januari werd bekend dat het OM onderzoek doet naar hem vanwege een geweldsincident in Afghanistan in 2007. Kroon verklaarde dat hij tijdens een geheime operatie korte tijd gegijzeld werd, en na zijn vrijlating zijn gijzelnemer zou hebben gedood. Een jaar eerder had hij Defensie daarvan op de hoogte gebracht. Normaal gesproken zou zoiets direct gemeld worden. Door over het incident te praten, zou zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden en daarmee ook de operatie hebben geschaad. (NRC)