Virgil van Dijk nieuwe leider Oranje

Aanvoerder Nederlands elftal Virgil van Dijk volgt Arjen Robben op als aanvoerder van Oranje. Bondscoach Ronald Koeman markeert zo een nieuw tijdperk.

Virgil van Dijk (links), de trotse, nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal, tijdens de training in Zeist met Steven Berghuis (rechts) en Ryan Babel (midden).
Virgil van Dijk (links), de trotse, nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal, tijdens de training in Zeist met Steven Berghuis (rechts) en Ryan Babel (midden). Foto Socrates/ANP

De speler die over het hoofd werd gezien door Nederlandse topclubs, evenals door verschillende bondscoaches, is de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal. Voor de nieuwe bondscoach Ronald Koeman is het magere antecedent van zestien interlands geen bezwaar Virgil van Dijk (26) de meeste prestigieuze armband in het Nederlands voetbal toe te vertrouwen. Te beginnen deze vrijdagavond, als Oranje in Amsterdam vriendschappelijk speelt tegen Engeland, dat zich voorbereidt op het WK in Rusland, later dit jaar. Het is de eerste interland van Koeman als bondscoach.

Wie is Van Dijk dan wel, dat hij de voorkeur krijgt boven gevestigde namen als Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum of Stefan de Vrij? Met een transferwaarde van 85 miljoen euro in ieder geval de duurste speler in de Oranje-selectie. En een speler bij een topclub, weliswaar met beperkte internationale bagage, maar wel met de inhoud en uitstraling van een toekomstige, internationale topspeler.

Met zijn keus voor Van Dijk als aanvoerder wil Koeman een nieuw tijdperk markeren. Mede om die reden zijn Daley Blind, Wijnaldum en Strootman – zonder hiërarchie – als reserve-aanvoerders aangewezen. Koeman noemde bij de bekendmaking van Van Dijk nog drie argumenten: „Virgil heeft er een mooie leeftijd voor, speelt bij een grote club en kan deze verantwoordelijkheid aan.”

Koeman weet waarover hij praat, want de oud-international heeft in clubverband met Van Dijk gewerkt. Hij haalde de verdediger van het Schotse Celtic naar Southampton, waar Van Dijk rond de jaarwisseling voor 85 miljoen euro werd weggeplukt door Liverpool. Van Dijk reageerde vol trots. „Spelen voor je land is al een hele eer, maar aanvoerder zijn helemaal”, was zijn commentaar tegenover persbureau ANP.

Trots is ook Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen, de club die de eer toekomt Virgil van Dijk ontdekt te hebben. Scouts uit het noorden detecteerden de lange verdediger bij de jeugd van Willem II, waarnaar hij was verkast na in zijn geboorteplaats Breda door NAC te zijn genegeerd. Nijland vindt het niet meer dan terecht dat Van Dijk tot aanvoerder van Oranje is gepromoveerd. „Omdat hij een van de beste Nederlandse centrale verdedigers is”, verklaart hij op een toon die geen tegenspraak duldt.

Nijland roept ter onderstreping de entree van Van Dijk in FC Groningen in herinnering: jong, maar zelfbewust en evenwichtig. Voor de directeur stond het toen al vast dat hij met een topspeler in spe te maken had.

Van Dijks gebrek aan ruime internationale ervaring voor het aanvoerderschap van de nationale ploeg wuift Nijland weg. „Dat compenseert Virgil met zijn evenwichtige persoonlijkheid. Ik weet zeker dat hij zich de rol van aanvoerder snel eigen maakt. Ik vind het sowieso een voordeel dat een centrale verdediger de band draagt; die heeft het spel voor zich.”

Het is een detail, maar een feit dat Nijland opgemerkt wil hebben: Van Dijk is na diens voorganger Arjen Robben de tweede Oranje-aanvoerder op rij die uit de school van FC Groningen voortkomt. „Net als Ronald Koeman”, merkt Nijland fijntjes op.