Turkije verscherpt internetcensuur

Het Turkse parlement heeft een wet aangenomen die de internetcensuur uitbreidt. Online audio- en videoplatformen, zoals YouTube en Netflix, moeten voortaan een uitzendvergunning aanvragen bij de Opperste Raad voor Radio en Televisie (RTÜK). Dat gold voorheen alleen voor traditionele radio- en televisiezenders.

De wet geeft de RTÜK de bevoegdheid om een breed scala aan nieuws- en entertainmentsites te reguleren. De RTÜK kan bij een rechtbank een klacht indienen over een specifieke publicatie of uitzending. Als de rechter die illegaal acht, dan zal de toegang tot die content worden geblokkeerd. De rest van de website blijft wel toegankelijk. Bezwaar is mogelijk.

Organisaties die zich inzetten voor de vrij pers hebben kritiek op de wet. Committee to Protect Journalists (CPJ) noemde het „een nieuwe poging om burgers te beroven van hun recht op onafhankelijk en alternatief nieuws en commentaar. Deze regering, die de traditionele media in Turkije al in handen heeft, probeert nu ook het internet onder toezicht te stellen.”

Maar volgens de Turkse minister van Transport, die over internetregulering gaat, is er geen sprake van censuur in Turkije. Alleen materiaal dat ingaat tegen „de nationale veiligheid en de morele orde” zal worden geblokkeerd, zei hij.

Woensdag werd bekend dat het prominente mediabedrijf Dogan Media, het laatste bastion van quasi-onafhankelijke journalistiek in Turkije, met bekende titels als Hürriyet, CNN Türk en Kanal D, onderhandelt over een overname door Demirören. Demirören is een zakenman die nauwe banden onderhoudt met president Erdogan.