Syrië Radicale strijders verlaten Oost-Ghouta

Na een overeenkomst met de Syrische regering verlaten radicale strijders en hun families met bussen het rebellengebied van Oost-Ghouta. Het transport vanuit de stad Harasta is donderdag begonnen, meldt het Syrische staatspersbureau Sana. De groep bestaat in eerste instantie uit 1.580 mensen, onder wie 413 strijders. Ze worden naar de door rebellen gecontroleerde provincie Idlib in het noordwesten van het land gebracht. In totaal zullen zo’n 1.500 rebellen en hun 6.000 familieleden het belegerde gebied verlaten.

Oost-Ghouta heeft de afgelopen weken een van de zwaarste aanvalsgolven van het Syrische leger doorgemaakt. Na de terugtrekking van de rebellen zal het Syrische leger Harasta innemen.

Eerder hadden duizenden burgers Douma al verlaten in het oosten van Ghouta. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn meer dan 4.000 mensen de afgelopen 24 uur onder toezicht van de Syrische regering naar andere gebieden gebracht.

Waarnemers meldden dat Russen toezien, net als destijds bij de evacuatie van Oost-Aleppo, op de uittocht van de strijders. Die zouden voornamelijk bestaan uit leden van de beweging Ahrar al-Sham. Dat is een groep met extremistische soennitische denkbeelden die steun heeft gekregen van onder meer Saudi-Arabië en Turkije. (ANP)