‘Na Brexit wordt ‘iconisch’ Brits paspoort door EU-land gemaakt’

De nieuwe Britse paspoorten zouden „een uiting van onafhankelijkheid en soevereiniteit” moeten worden. Dat zei de Britse premier Theresa May afgelopen december. Maar zoals het er nu uitziet zullen de paspoorten die de Britten na Brexit krijgen – donkerblauw in plaats van bordeauxrood – niet door een Brits bedrijf gemaakt gaan worden.

Dat zei de baas van het Britse bedrijf dat de paspoorten op dit moment nog wel vervaardigt, op donderdag. De Britse paspoortmaker (met de Franse naam La Rue) zou volgens hem op prijs zijn weg-geconcurreerd door een Europees bedrijf.

De Britse tabloid The Sun meldde dat de opdracht naar het Frans-Nederlandse Gemalto gaat. Gemalto, dat een Amsterdamse beursnotering heeft, ontkent noch bevestigt het bericht. In een verklaring zegt het digitale beveiligingsbedrijf dat er onderhandelingen lopen en dat die vertrouwelijk zijn. Volgens The Sun gaat het om een deal van 490 miljoen pond (560 miljoen euro).

‘Sacre Bleu!’, kopte de Britse pro-Brexit-tabloid Daily Mail verontwaardigd, in een reactie op het nieuws. In het Verenigd Koninkrijk ligt de paspoortkwestie gevoelig. Het donkerblauw is de kleur die de Britse paspoorten van oudsher hadden – een „iconische” kleur in Mays woorden– , voordat ze de bordeauxrode kleur aannamen die andere lidstaten van de Europese Unie ook gebruiken. Dat is overigens niet verplicht, maar wordt door de EU wel aangeraden.

De Britse overheid wil nog niet zeggen aan welk bedrijf de opdracht krijgt. Wel zou de aanbesteding „eerlijk en open” zijn verlopen. (Reuters)