Gijzelnemer Trèbes eiste vrijlating Salah Abdeslam

Drie mensen kwamen om het leven, meerdere mensen raakten gewond. De aanvaller is door de politie gedood.

Agenten bij de supermarkt voorafgaand aan de inval.
Agenten bij de supermarkt voorafgaand aan de inval. Foto La Vie a Trebes/Reuters

Bij een autoroof, een beschieting en een uren durende gijzeling in een supermarkt in Trèbes, bij het Zuid-Franse Carcassonne, zijn vrijdag drie mensen om het leven gekomen. Meerdere mensen zijn gewond geraakt, heeft de Franse minister Gérard Collomb van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De aanvaller is door de politie doodgeschoten. Hij eiste de vrijlating van terreurverdachte Salah Abdeslam. De Franse autoriteiten hebben ook een vrouw in hechtenis genomen die banden zou hebben met de dader.

Franse media meldden dat de man eerst in Carcassonne met geweld een auto heeft gestolen. De bijrijder zou zijn doodgeschoten, de bestuurder verwond. Vervolgens nam hij een groep joggende politiemensen onder vuur. Een agent is gewond geraakt. Na die beschieting is de aanvaller doorgereden naar de supermarkt waar hij een nog onbekend aantal mensen urenlang vasthield. Zeker twee mensen werden tijdens de gijzeling gedood en zeker drie anderen verwond. De toestand van een van de gewonden zou volgens de autoriteiten ernstig zijn.

Ingrijpen

Volgens de minister heeft een gendarme in de supermarkt vrijwillig van plek geruild met een gijzelaar. Hij raakte ernstig gewond. De minister heeft hem geprezen voor “zijn heldendaad en zijn moed”.

Vier politiemensen die door de aanvaller werden beschoten waren aan het hardlopen, nabij hun uitvalsbasis in Carcasssonne. De politie heeft laten weten dat een agent een gebroken rib en een geperforeerde long opliep, maar niet in levensgevaar is. De kogel zou zijn of haar hart op drie centimeter gemist hebben. De auto die werd gebruikt bij de beschieting zou zijn teruggevonden op het parkeerterrein bij de supermarkt in Trèbes, meldden bronnen eerder aan AFP.

Berichten van regiokrant La Dépêche dat bij de gewelddadige autoroof ook de bestuurder om het leven is gekomen, werden door Collomb ontkend.

Motieven

De gijzelnemer was Redouane Lakdim, een kruimelcrimineel van 26, maakte minister Collomb vlak na de politieactie bekend. Hij werd in de gaten gehouden omdat hij geradicaliseerd was. Lakdim eiste de vrijlating van Salah Abdeslam, de enige vermoedelijke aanvaller die de aanslagen in Parijs in 2015 overleefde. Abdeslam zit vast en wordt vervolgd in Frankrijk en België. Onder meer AFP meldde eerder dat de gijzelnemer trouw heeft gezworen aan IS. De terreurbeweging heeft de aanslag in een verklaring opgeëist, maar leverde geen bewijs.

Lakdim handelde volgens Collomb alleen. De zaak is in onderzoek bij het parket in Parijs. De in terrorisme gespecialiseerde aanklager François Molins kondigde vrijdagmiddag aan af te reizen naar het zuiden.