Grote schoonmaakbeurt VUmc vanwege bacterie

Het ziekenhuis kampt al enige tijd met een resistente bacterie en moest vorige week zelfs overgaan tot een opnamestop.

Remko de Waal/ANP

De operatiekamers en de intensive care van het VUmc in Amsterdam krijgen dit weekend een extra grote schoonmaakbeurt. Vorige week moest het ziekenhuis nog een opnamestop invoeren van een aantal dagen invoeren vanwege de resistente bacterie die over de afdelingen waart.

Om de bacterie uit te roeien gaat de shockroom op de spoedeisende hulp vanaf komende nacht tot zaterdagmiddag dicht. Patiënten die niet geopereerd hoeven te worden kunnen wel gewoon terecht op de spoedeisende hulp.

Het VUmc heeft al enige tijd te kampen met de zogeheten Acinetobacter baumannii bacterie die resistent is tegen antibiotica. Ondanks de maatregelen hem uit te roeien werd er vorige week toch weer een aantal besmettingen gevonden.

Lees ook: Opnamestop VUmc vanwege resistente bacterie

De bewuste bacterie veroorzaakt zelden infecties, maar omdat ziekenhuizen verzwakte mensen herbergen die er extra gevoelig voor zijn doen ze er toch alles aan hem buiten de deur te houden.