Facebookschandaal

EU: gegevens en privacy moeten volledig beschermd zijn

Sociale netwerken als Facebook moeten garanderen dat de persoonlijke gegevens van burgers en hun privacy volledig worden beschermd. De regeringsleiders van de EU-landen stelden die eis aan digitale platforms op een top in Brussel. De leiders zijn bezorgd over de onthullingen over het databedrijf Cambridge Analytica dat zonder toestemming persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers zou hebben gebruikt om er kiezersprofielen in de VS mee te maken. Daarmee is geprobeerd het stemgedrag van mensen te beïnvloeden. De leiders nemen de zaak heel serieus op, zei EU-president Donald Tusk. „Europese en nationale wetgeving moet worden gerespecteerd en gehandhaafd.” Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft erkend dat zijn bedrijf fouten heeft gemaakt en heeft spijt betuigd. (ANP)