Johnny Driessen in de woonkamer van zijn huis.

Siska Vandecasteele

Elke dag kermis

Op de kermis lopen eens per week de leveranciers rond met nieuwe voorraden snuisterijen voor de grijpmachines. Speelgoed, knuffelbeertjes. Maar de Vlaamse Johnny Driessen deed het anders: hij vloog zelf naar China en kocht daar een hele partij van die beertjes op. Thuis gingen ze onder de grijper. Een gouden ondernemerszet.

Johnny, inmiddels begin zestig, is het middelpunt van een fotoboek over het leven als ‘foorkramer’: kermisexploitant. Siska Vandecasteele (36) volgde hem drie jaar lang. Johnny groeide op in het kermisleven en heeft de hele boel al onder zijn hoede sinds zijn achttiende, toen zijn vader overleed. Hij is de achtste, misschien wel negende generatie die dit werk doet.

Siska Vandecasteele
Siska Vandecasteele
Siska Vandecasteele

Maar ze worden opgejaagd, de foorkramers. Bewoners klagen over lawaai, ze spannen rechtszaken aan. Muziekfestivals en foodtrucks nemen de centrale pleinen over. De kermis moet steeds vaker uitwijken naar afgelegen plekken, waar minder mensen komen en dus minder verdiend wordt. En in de periode dat Vandecasteele hem volgde, raakte Johnny ook nog zijn moeder kwijt.

Siska Vandecasteele
Siska Vandecasteele
Siska Vandecasteele

Zijn dagen zijn overzichtelijk, zag Vandecasteele. De kermis schreeuwt en loeit tot een uur of twee ’s nachts, daarna drinkt hij nog een biertje met de anderen. De volgende dag slaapt hij wel eens uit. Op zo’n ochtend was het, dat Vandecasteele langskwam. Johnny was net uit bed, liep in z’n onderbroek en plofte zo, voor haar lens, op de witte bank. Ze vroeg wel eerst of het oké was hem zo vast te leggen.

Hij zei: ja, doe maar.

Siska Vandecasteele
Bij de begrafenis van zijn moeder. In het graf liggen ook zijn vader, zus en broer. Johnny is de laatste van het gezin.

Siska Vandecasteele
De oprit van het huis van zijn moeder, toen nog in leven, tijdens de tien dagen durende Gentse feesten. Hij logeerde bij haar omdat ze dicht bij Gent woonde en de woonwagen er niet bij paste op het plein waar de kermis stond.

Siska Vandecasteele