Denk-leider Kuzu tijdelijk in Rotterdamse raad

Automatische verversing

Amstelveense PvdA-wethouder en lijsttrekker stapt plotseling op

In Amstelveen is PvdA-wethouder Jeroen Brandes per direct opgestapt. Hij was lijsttrekker voor zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar gaat zijn zetel ook niet innemen. Brandes vertrekt volgens de gemeente vanwege 'zwaarwegende persoonlijke redenen' zonder daar nader op in te gaan.

De PvdA behield in Amstelveen drie raadszetels. Brandes was daar woensdagavond nog opgetogen over tegenover RTV Amstelveen:

"We hebben nog steeds een stabiele achterban en laten zien een verhaal te vertellen. De kracht van onze partij is dat we in de wijken zitten."

Zeker vier transgenders in gemeenteraden

Bij de verkiezingen van woensdag zijn zeker vier transgenders in de verschillende gemeenteraden gekozen. Directeur Elise van Alphen van Transgender Netwerk Nederland spreekt tegenover ANP van een doorbraak, want tot nu toe waren er geen openlijke transgenders actief in de politiek:

"Dit is zo goed voor de zichtbaarheid en als rolmodel. Deze mensen komen straks in het nieuws om wat ze doen, om hun werk, en niet alleen om wat ze zijn. Dat zij de tijd rijp vinden om de politiek in te gaan, lijkt me een succes van de strijd, een resultaat van emancipatie."

In Utrecht maken met Sophie Gers (GroenLinks) en Corine van Dun (D66) gelijk twee transgenders hun entree in de raad. Ook in Nijmegen (Michelle van Doorn, Partij voor de Dieren) en Apeldoorn (Lilian Haak, VVD) zijn er transgenders gekozen.

Volgens Van Alphen waren er in totaal ongeveer vijftien transgender-kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar die kregen dus niet allemaal genoeg stemmen. De meesten van hen zijn geboren als man en leven nu als vrouw.

Denk-leider Kuzu tijdelijk in Rotterdamse raad

Tunahun Kuzu neemt tijdelijk zitting in de gemeenteraad van Rotterdam. De partijleider van Denk was lijstduwer bij de verkiezingen van woensdag en haalde twee keer zoveel stemmer als lijsttrekker Stephan van Baarle.

Vandaag werd bij de vaststelling van de definitieve uitslag bekend dat Denk niet drie, maar vier zetels krijgt in Rotterdam. Een restzetel ging tot grote vreugde van Kuzu van de PVV naar Denk.

In Rotterdam haalt @DenkNL toch 4 zetels. 💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼 Het voelt extra goed dat die zetel van de PVV naar DENK komt 😄 https://t.co/eFm3Um0XE8

— Tunahan Kuzu (@tunahankuzu) 23 maart 2018

Kuzu neemt enkele weken tot maanden zitting in de Rotterdamse raad, maar een exacte einddatum totdat hij zich weer volledig stort op zijn werk als fractievoorzitter in de Tweede Kamer is er niet.

Hij gaat volgens de NOS een rol spelen bij de onderhandelingen over een nieuw college in Rotterdam naast fractievoorzitter Stephan van Baarle.

Eerder zat Kuzu al eens voor de PvdA in de gemeenteraad van Rotterdam.

Hertelling Amersfoort voor uitsluitsel over restzetel

De gemeente Amersfoort gaat alle uitgebrachte stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw tellen. Daaruit moet volgens burgemeester Lucas Bolsius blijken of D66 daadwerkelijk een extra restzetel krijgt, meldt RTV Utrecht.

Eerder had het CDA protest aangetekend. Het leek erop dat de partij net als D66, de VVD en GroenLinks een restzetel zou krijgen. Uiteindelijk kwam het CDA één stem tekort, waardoor de extra zetel naar D66 ging. Die partij werd daardoor met zeven zetels de grootste in de gemeente, terwijl het CDA uit zou komen op vijf zetels. De VVD en GroenLinks hebben zes plekken veroverd in de gemeenteraad.

"Het blijft mensenwerk", zei kandidaat-raadslid Ben van Koningsveld van het CDA over de uitslag. Hoewel er volgens de kiesraad geen onregelmatigheden zijn gemeld bij de verkiezingen, is het verschil ook volgens de burgemeester nu te klein. De stemformulieren worden maandag opnieuw geteld, de definitieve uitslag volgt dinsdag.

In totaal stemden dit jaar 71.001 mensen in Amersfoort. De opkomst was daarmee 59,9 procent, ongeveer 2,6 procentpunt hoger dan vier jaar geleden.

Bergen op Zoom telt opnieuw na klachten

Een kandidaat-raadslid dat op zichzelf heeft gestemd en tot zijn verrassing erachter komt dat bij de uitslag van de verkiezingen er een '0' achter zijn naam staat. Terwijl ook nog zijn vrouw op hem had gestemd. Dat overkwam Maikel de Bekker van Lijst Linssen, meldt Omroep Brabant. Hetzelfde gebeurde bij een kandidaat van de PvdA.

Lijsttrekker Ton Linssen vroeg om een hertelling van alle stemmen. Volgens Linssen zijn er vrijwilligers die woensdag van halfacht ’s morgens tot één uur 's nachts op het stembureau hebben gezeten. "Dit moet tot fouten hebben geleid".

Burgemeester Frank Petter heeft zijn verzoek gehonoreerd, meldt ANP. Vrijdagmiddag begint de hertelling en gaat indien nodig 's weekends door. Volgens de voorlopige uitslag was de lokale partij GBWP de grootste met tien zetels, gevolgd door de VVD met vijf en Lijst Linssen met vier zetels.

Eerder op de dag werd al bekend dat in Maastricht, Venray, Rijswijk en Medemblik de stemmen opnieuw worden geteld.

Twee verkenners onderzoeken coalities Rotterdam

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft twee verkenners aangesteld die verschillende kansrijke coalities onderzoeken. Het gaat om Jos van der Vegt, oud-directeur van Ahoy, en wetenschapper Derk Loorbach. Zij gaan niet inhoudelijk onderhandelen met de partijen, liet Aboutaleb weten op het stadhuis in Rotterdam.

Twitter avatar e_konig Eppo König Twee verkenners gaan kansrijke coalities in Rotterdam onderzoeken: Jos van der Vegt, oud-directeur en nu president-commissaris van congrescentrum Ahoy, en Derk Loorbach, hoogleraar sociaal-economische transities aan de Erasmus Universiteit.

Een van de knelpunten in Rotterdam is dat D66 (5 zetels) niet wil deelnemen aan een coalitie met Leefbaar Rotterdam (11 zetels) vanwege de lijstverbinding met Forum voor Democratie.

Achtergrond verkenners

Zakenman Van der Vegt is lid van de Economische Raad Rotterdam. Hij was tussen 1991 en 1996 algemeen directeur van De Kuip, het stadion van Feyenoord en werd daarna directeur van sport- en muziekpaleis Ahoy. Sinds 2011 is hij president-commissaris en grootaandeelhouder van Ahoy. Volgens Aboutaleb kent hij "elke tegel in Rotterdam".

Twitter avatar drk75 Derk Loorbach Trots en vereerd dat ik samen met Jos van der Vegt mag gaan kijken hoe de stad de komende jaren bestuurd kan gaan worden https://t.co/vTa0QMlNti

Loorbach is directeur van onderzoeksinstituut DRIFT en verbonden als bijzonder hoogleraar socio-economische transities aan de Erasmus Universiteit. Hij is gespecialiseerd in verduurzaming en energietransitie. De Rotterdamse website Vers Beton benoemde Loorbach in 2016 als schaduwwethouder Decentralisatie en Sociale Zaken.

Expats stemmen voor Inlichtingenwet

Hoe hebben Nederlanders in het buitenland eigenlijk gestemd bij het referendum over de Inlichtingenwet? Die stemmen komen aan bij de gemeente Den Haag. 25.857 expats brachten hun stem uit, van wie 58,3 procent stemde vóór de Inlichtingenwet. 45,1 procent van de Nederlanders in het buitenland kwam ‘opdagen’ voor dit referendum. Zij stemmen per brief, waarvan de meeste brieven rechtstreeks naar Den Haag worden gestuurd.

In het buitenland kwamen bij briefstembureau Washington de meeste stembiljetten binnen: 1.614. Van die kiezers stemde 57,7 procent vóór de wet. Het enige briefstembureau in het buitenland waar tegen de wet werd gestemd, was Kuala Lumpur. Althans: op Curaçao en in Kaïro was de opkomst zo laag (onder de vijftig) dat de gemeente Den Haag meldt dat "om het stemgeheim te borgen" de uitslagen niet apart worden gepubliceerd.

Feest bij ChristenUnie en BIJ1

Na anderhalve dag vol spanning kan eindelijk de fles champagne open bij de Amsterdamse fractie van de ChristenUnie en BIJ1. Het is voor eerst dat de kleine christelijke partij een zetel haalt in Amsterdam. Lijsttrekker Don Ceder noemt het een "historische" overwinning.

Ook grote vreugde bij de partij van Sylvana Simons. Zij komt namens BIJ1 in de Amsterdamse gemeenteraad. De oud-presentratice begon in 2016 in de landelijke politiek bij Denk, ze verliet de partij aan het eind van dat jaar om met Artikel 1 een nieuwe politieke beweging te starten. Bij de Kamerverkiezingen van 2017 greep ze naast een zetel, nu is het in Amsterdam wel gelukt onder de nieuwe naam BIJ1.

Twitter avatar DonCeder Don Ceder Het is definitief: de historische Amsterdamse ChristenUnie zetel is BINNEN!! 🎉🎉 #ChristenUnie #amsterdamkiest
Twitter avatar PolitiekBIJ1 BIJ1 Dank jullie voor alle steun, lieve berichten en alle inspanning! Het behalen van deze zetel is een grote overwinning. #DeelDeDroom #GR2018 https://t.co/qCz837G7xU

Eindstand referendum Intelwet: definitief meeste stemmen tegen wet

De Kiesraad maakt de officiële uitkomst van het referendum pas volgende week bekend, maar ANP heeft op basis van uitslagen die alle gemeenten aan het persbureau verstrekten al een voorlopige eindstand: 'tegen' wint definitief. De prognoses wezen dat woensdagavond en donderdag al uit.

Van de mensen die stemden, zei 49,5 procent van de mensen 'nee' tegen de Intelwet. 'Ja' kreeg 46,5 van de stemmen, 4 procent vulde niks in. De opkomst becijfert ANP op 51,6 procent - ruim boven de drempel van 30 procent.

In het Zeeuwse Reimerswaal waren naar verhouding de meeste mensen voorstander van de wet die de veiligheidsdiensten ruimere bevoegdheden geeft: 64,1 procent. In Groningen stemde 70,8 procent tegen, in Amsterdam 64,2. Op Schiermonnikoog gingen de meeste mensen stemmen, wel 82,9 procent.

In de Brabantse plaatst Werkendam de minste: 23,1 procent. Het kan goed zijn dat de lage opkomst daar beïnvloed is door het feit dat er alleen maar het referendum werd gehouden, geen raadsverkiezingen.

De definitieve uitslag in Den Haag

Graphic door Rik Wassens