Coffeeshop Nemo wil een nieuwe exploitatievergunning

Coffeeshops Nadat het hof in Den Haag de boete voor Nemo ongedaan heeft gemaakt, gaat Nemo in beroep tegen weigeren exploitatievergunning

De strafrechters van het hof in Den Haag zetten onlangs een streep door de boete van 60.000 euro voor de eigenaren van coffeeshops Nemo en The Reef. Die boete had de rechtbank Rotterdam vorig jaar opgelegd nadat de politie begin 2015 een voorraad van 208 kilo hasj en cannabisproducten vond boven Nemo, in een verborgen ruimte op de eerste verdieping van het pand aan de Nieuwe Binnenweg.

Ook vond de politie daar 102.836 euro cashgeld, dat in beslag is genomen. Dat moet het Openbaar Ministerie in Rotterdam nu teruggeven.

Er was volgens het hof geen plaats voor een boete, omdat het duidelijk is dat de eigenaren van Nemo en The Reef de hasj en cannabisproducten uitsluitend op voorraad hadden om hun handel te kunnen drijven. Nemo en The Reef waren de grootste coffeeshops in de regio Rijnmond en er kwamen duizend klanten per dag. Per maand verkochten ze 100 kilo wiet en hasj en maakten ze 150.000 euro winst.

De gemeente Rotterdam wist dat bij het verstrekken van de gedoogvergunning en wist dus ook dat de eigenaren van deze coffeeshops zo’n voorraad moesten aanhouden. Die gaat nu eenmaal gepaard met het drijven van deze handel, zo oordeelt het Haagse gerechtshof.

Exploitatievergunning geweigerd

Voor de eigenaren van Nemo en The Reef betekent deze uitspraak dat ze een andere rechtszaak zullen heropenen: de zaak tegen het besluit van burgemeester Aboutaleb om een nieuwe exploitatievergunning te weigeren. Twee maanden geleden won de burgemeester nog van hen toen de bestuursrechter in Rotterdam besliste dat hij die vergunning mocht weigeren. De bestuursrechter vond dat de burgemeester de eigenaren van Nemo en The Reef kon betichten van slecht levensgedrag – en wie van slecht levensgedrag beticht wordt, kan in Rotterdam geen exploitatievergunning krijgen, zo staat in de gemeentelijke horecaregels.

Tegen die uitspraak gaan de eigenaren van Nemo en The Reef nu in beroep. De bestuursrechter baseert zich namelijk mede op de constatering van de strafrechter dat de eigenaren de Opiumwet hebben geschonden – terwijl diezelfde overtreding volgens het Haagse hof dus níet tot het opleggen van een boete kan leiden. Volgens de broer van een van de eigenaren, die zijn belangen behartigt in deze zaak, Serdar Köker, slaat dat argument nergens op. „Als je één joint verkoopt, pleeg je ook een strafbaar feit.”

‘Slecht levensgedrag’

De advocaat van de eigenaren, mr. Ilonka Kamans, zegt dat Aboutaleb op de stoel van de rechter is gaan zitten omdat hij de eigenaren volgens haar een strafrechtelijke norm oplegt met zijn etiket ‘slecht levensgedrag’. „De invulling van de strafrechtelijke norm voor het overtreden van de Opiumwet is uitsluitend voorbehouden aan de rechter”, aldus Kamans.

Het gerechtshof in Den Haag constateert eveneens dat er sprake is van een strafbaar feit, maar voegt daar aan toe dat dit in feite neerkomt op „de normale bedrijfsvoering van de twee bestuurlijk gedoogde coffeeshops Nemo en The Reef.”

The Reef is inmiddels verkocht en weer open. Nemo is nog steeds gesloten. Als de eigenaren van Nemo deze zaak tegen de gemeente in hoger beroep winnen, willen zij een schadevergoeding van de gemeente voor reputatieschade en omzetverlies door de in hun ogen onterechte sluiting van de coffeeshop, zegt advocaat Kamans.

„Maar dat is echt onze laatste keus”, aldus Köker. „Want in dat geval draait de belastingbetaler op voor de fout die Aboutaleb maakt om ons geen nieuwe exploitatievergunning te geven. Wij willen het liefst met de burgemeester om de tafel en coffeeshop Nemo weer openen. Alleen als dat niet kan, verkopen we de zaak. En eisen we een schadevergoeding.”

Een potentiële koper voor Nemo heeft hij al. Diens advocaat, mr. Ferat Yildiz, zegt dat deze een aanvraag bij de gemeente ingediend heeft voor een vergunning om de coffeeshop aan de Nieuwe Binnenweg te mogen exploiteren. „Als de gemeente hem die geeft voordat wij eruit zijn met de burgemeester en voordat de rechtszaak afgerond is, moet ik de zaak verkopen”, aldus Köker.