Amerikaanse Senaat stemt in met begroting en voorkomt nieuwe ‘shutdown’

Het is nog onzeker of Trump de begroting gaat ondertekenen. De president overweegt een veto omdat er te weinig geld in zit voor de bouw van de muur met Mexico.

Capitol Hill in Washington.
Capitol Hill in Washington. Foto J. Scott Applewhite/AP

De Amerikaanse Senaat heeft donderdagnacht ingestemd met een begroting van ruim 1 biljoen euro (1,3 biljoen dollar) en heeft daarmee in principe een nieuwe ‘shutdown’ voorkomen, mits ook Trump de begroting tekent. De begroting loopt tot en met 30 september, de dag dat in de VS het fiscale jaar eindigt. De Senaat keurde de overheidsfinanciering met 65 tegen 32 stemmen goed. Het Huis van Afgevaardigden had een week geleden met 256 tegen 167 stemmen al goedkeuring gegeven.

President Trump zou de begroting vrijdag tekenen, zo was de verwachting. Maar vrijdagmiddag twitterde Trump ineens dat hij een veto overweegt omdat er niet genoeg geld in de begroting zit voor de bouw van de muur met Mexico.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am considering a VETO of the Omnibus Spending Bill based on the fact that the 800,000 plus DACA recipients have been totally abandoned by the Democrats (not even mentioned in Bill) and the BORDER WALL, which is desperately needed for our National Defense, is not fully funded.

Ook zit er volgens Trump geen oplossing in voor de zogeheten Dreamers, de circa 690.000 migranten die onder Obama een gedoogstatus hadden; een regeling (DACA) die Trump zelf beëindigde. NRC-correspondent Guus Valk twittert dan ook dat Trump nu ineens zelf voor Democraat speelt.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Vraag is ook: waarom? Het Witte Huis zei al die tijd dat Trump zou tekenen. DACA heeft hij zelf beëindigd. Trump speelt oppositie, terwijl hij president is.

Als de Senaat de begroting niet zou hebben goedgekeurd, zou de overheid dit weekend sowieso de deuren moeten sluiten. Het was de derde keer dit begrotingsjaar dat er een shutdown dreigde. In januari werd een tijdelijke begroting goedgekeurd. Trump moet voor middernacht tekenen, anders is er alsnog een shutdown:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit is een wet ter waarde van 1,3 BILJOEN dollar. Als Trump echt vetoit, hebben we om middernacht een shutdown. Alle Congresleden zijn de stad al uit, dus er kan niet over een nieuwe onderhandeld worden. https://t.co/tTpBqL3stp

Rand Paul: deze begroting is een schande

Het Amerikaanse Congres had de begroting voor dit jaar eigenlijk al vorig jaar oktober moeten goedkeuren, maar er was veel onenigheid over wat ook Republikeinen zien als immense uitgaven aan onder meer defensie en infrastructuur. In de begroting zit onder meer ruim een miljard euro voor veiligheidsmaatregelen en een begin voor de bouw van de door Trump beloofde muur aan de grens met Mexico. Mark Meadows, een lid van het Huis van Afgevaardigden, zei donderdag al over het budget “dit is niet de kleine overheid die onze kiezers eisen”.

De Republikeinse senator Rand Paul, was een van degenen die tegen de “monstrueuze” begroting stemde. Hij noemde de begroting “een schande” voor zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Zijn bezwaren tot op het laatste moment, zorgden ervoor dat stemming pas diep in de nacht kon plaatsvinden. Tot aan de stemming twitterde hij continu over de onnodige uitgaven die hij in de meer dan tweeduizend pagina’s (meer dan twee uren printen) tellende begroting tegenkwam:

Twitter avatar RandPaul Senator Rand Paul o $1m for the World Meteorological Organization
o $218m for Promoting Democracy Development in Europe (yep..the birthplace of democracy needs promoting)
o $25m for International Religious Freedom
o $10m for disadvantaged Egyptian Students

Twitter avatar RandPaul Senator Rand Paul I shared 600 pages tonight. I’m done tweeting them for the evening. If they insist on voting, I will vote no because it spends to much and there’s just too little time to read the bill and let everyone know what’s actually in it. Thanks for sticking with me.

In combinatie met de recente belastingverlagingen zullen de overheidsuitgaven naar verwachting het begrotingstekort verhogen met ruim 600 miljard euro. De Democraten waren ondanks de stevige defensie-uitgaven niet ontevreden omdat in de begroting ook geld zit voor onder andere kinderopvang, programma’s tegen drugsverslaving en iets strengere restricties op wapenverkoop. De leiders van de Democraten in het Congres zeiden dat ze hun “wisselgeld” hadden gebruikt om een “heel goede begroting” te produceren.

De Amerikaanse staatsschuld gaat naar boven de duizend miljard: In de VS groeit een griezelig financieel probleem