Zwitserse regisseur Marthaler wint Ibsen Award

Theater De International Ibsen Award 2018 gaat naar de Zwitserse theaterregisseur Christoph Marthaler. De prijs geldt als de Nobelprijs voor het theater.

De voorstelling ‘Tiefer Schweb’ van Christoph Marthaler staat aanstaande zomer geprogrammeerd voor het Holland Festival in Amsterdam.
De voorstelling ‘Tiefer Schweb’ van Christoph Marthaler staat aanstaande zomer geprogrammeerd voor het Holland Festival in Amsterdam. Foto Hartmann & Stauffacher

De Zwitserse theaterregisseur en componist Christoph Marthaler (1951) ontvangt de International Ibsen Award 2018. „Al meer dan dertig jaar is hij een van de belangrijkste en meest vooraanstaande regisseurs ter wereld”, aldus de jury die dinsdag in Oslo de bekroning bekendmaakte. Aan de prijs is een geldbedrag van 2,5 miljoen Noorse kronen (260.000 euro) verbonden en wordt toegekend aan een individu of instantie die belangrijke artistieke vernieuwing teweeg heeft gebracht.

„Marthaler heeft een unieke theatertaal gecreëerd die de weg vrijmaakt voor nieuwe inzichten in menselijke relaties en een groot internationaal publiek heeft geïnspireerd”, zoals de jury formuleert. De prijs geldt als de Nobelprijs voor het theater en wordt sinds 2008 eens in de twee jaar toegekend. Dat gebeurt telkens op 20 maart, de geboortedag van de toneelschrijver Henrik Ibsen (1828-1906).

Holland Festival

De carrière van Marthaler begon in 1991; in 1993 brak hij door bij de Volksbühne in Berlijn. Sinds 1994 regisseert hij ook opera’s. Zijn toneelregies vallen op door een grote muzikaliteit. In 2007 maakte hij in co-productie met Toneelgroep Amsterdam en NTGent Maeterlinck. De voorstelling Tiefer Schweb, die hij in 2017 regisseerde voor Münchner Kammerspiele, staat aanstaande zomer geprogrammeerd voor het Holland Festival in Amsterdam. Eerdere prijswinnaars waren Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Heiner Goebbels en Peter Handke.

In een eerdere versie van dit artikel is per abuis in kop en intro vermeld dat Christoph Marthaler een Zweed is. Hij is Zwitser. Dit is aangepast.