Woningmarkt

Rechter over huizensite Funda: wel een monopolie, maar geen misbruik

Huizensite Funda maakt geen misbruik van haar machtspositie om makelaars die niet bij makelaarsvereniging NVM zijn aangesloten te benadelen. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam besloten in een rechtszaak die de brancheorganisatie van makelaars en taxateurs VBO had aangespannen.

De zaak sleept al jaren voort. Funda, opgericht door de NVM, biedt sinds 2008 naast NVM-huizen ook woningen aan van VBO-makelaars en van VastgoedPro. Het viel VBO op dat in de zoekresultaten op Funda de huizen van NVM-makelaars steevast bovenaan eindigden. VastgoedPro en VBO betalen ook tot ruim zes keer meer voor een plaatsing van een huizenadvertentie. Dat verschil kan per huis oplopen tot vijf tientjes. Daarnaast krijg je als consument van de NVM-leden op Funda een heel uitgebreide pagina te zien waarop ze zich profileren, bij concurrenten gebeurt dat niet.

Kortom, Funda trekt NVM-makelaars voor en dat is oneerlijk, zo betoogde VBO in de rechtszaak. De huizensite heeft praktisch een monopoliepositie verworven als het gaat om de publicatie van huizenaanbod in Nederland. Funda bracht daar tegenin dat het logisch was dat aandeelhouder NVM „wat extraatjes” krijgt. Maar toen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2016 ook vond dat alle makelaars gelijke toegang zouden moeten krijgen tot de site, plaatste de huizensite het NVM-aanbod niet langer automatisch bovenin.

Volgens de rechter heeft Funda weliswaar een monopolie, maar vloeit daaruit niet automatisch voort dat de andere makelaars een slechtere concurrentiepositie hebben op de woningmarkt. Volgens de rechtbank staat Funda op zich in haar recht om handelspartners ongelijk te behandelen. Die „discriminatie” is vervolgens niet meteen in strijd met de mededinging.

VBO, dat de proceskosten moet betalen, beraadt zich nog of het in beroep gaat tegen het vonnis.