Wederom winst voor de Partij voor de Dieren

In Amsterdam verdriedubbelde de PvdD, die dit jaar in 18 gemeenten meedoet, het zetelaantal. Maar meebesturen? Waarschijnlijk niet.

Johnas van Lammeren van Partij voor de Dieren in Amsterdam won dinsdagavond de verkiezing tot Beste Raadslid van Nederland, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen.
Johnas van Lammeren van Partij voor de Dieren in Amsterdam won dinsdagavond de verkiezing tot Beste Raadslid van Nederland, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

„Het hangt in de lucht”, was het mantra van de Amsterdamse lijsttrekker Johnas van lammeren van de Partij voor de Dieren de afgelopen dagen. Daar hing een stijging van één naar drie zetels in de Amsterdamse gemeenteraad, waarmee de PvdD de onmisbare schakel zou kunnen zijn voor een links college in de hoofdstad.

Het maakt niet uit of we in de oppositie of de coalitie zitten. Het gaat om invloed

Drie zetels, waarmee de VVD mogelijk buiten het college kan worden gehouden. Van Lammeren zei het woensdagavond nogmaals op de uitslagenavond van zijn partij, vlak voordat de eerste exitpolls naar buiten kwamen. Die drie zetels lijken volgens de exitpolls van iPSO in het verschiet.

Maar die beoogde schakelfunctie heeft de PvdD niet, links kan in Amsterdam, mede door de winst van GroenLinks, makkelijk een college vormen zonder de PvdD. „Maakt niet uit”, haastte Van Lammeren na die exitpoll te zeggen. „Het maakt niet uit of we in de oppositie of de coalitie zitten. Het gaat om invloed. En dat hebben we nu in Amsterdam, met drie zetels meer dan ooit.”

Landelijke bekendheid

De verkiezingswinst zorgt er wel voor dat de PvdD er, naast oprichter en Tweede Kamerfractievoorzitter Marianne Thieme, een tweede gezicht bij krijgt: Johnas van Lammeren. Want hij is voorzitter van de grootste lokale fractie in de 18 gemeenten waar de PvdD straks vertegenwoordigd zijn. Landelijk kreeg hij deze week bekendheid na zijn verkiezing tot beste gemeenteraadslid van Nederland.

Nu links de PvdD niet nodig heeft voor een nieuw college in Amsterdam, is het volgens Van Lammeren maar de vraag of de PvdD überhaupt wel aanschuift aan de onderhandelingstafel. „Met de standpunten van GroenLinks in Amsterdam kunnen we prima uit de voeten. Maar GroenLinks zal ook onderhandelen met D66. Welk resultaat daaruit volgt, is volstrekt onduidelijk”, zegt hij. De PvdD zal niet toegeven op hun principes. „Niet als het om dierenwelzijn of klimaatbeleid gaat.”

Marianne Thieme, woensdag ook in het voormalige Muiderpoorttheater in Amsterdam-Oost, zag een herhaling van de winst die haar partij bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar boekte. Toen steeg de PvdD van 2 naar 5 zetels. Hoe dat zich precies verhoudt, was bij de exitpolls nog onduidelijk, maar het totale zetelaantal in gemeenten (nu 12), stijgt zeker, alleen al omdat de partij deze verkiezingen in 18 gemeenten meedoet, zes meer dan in 2014.

In Amsterdam groeit de PvdD van een naar drie zetels. In Alkmaar van niets naar twee. In Utrecht van een naar twee. En in Heerlen van niets naar een zetel. Thieme: „We groeien vanuit onze principes en het uitgangspunt dat we niet alleen de mens, maar de hele planeet centraal stellen. En vanuit de overtuiging dat we voor invloed gaan en niet voor machtspolitiek.”