Van Rey is weer de grootste, maar wie wil nog met hem besturen?

Roermond Vier van de zeven partijen die de afgelopen periode in Roermond de coalitie vormden, hebben nu gezamenlijk al een meerderheid.

Jos van Rey op verkiezingsdag in Roermond. Zijn Liberale Volkspartij Roermond verloor één van haar tien zetels.
Jos van Rey op verkiezingsdag in Roermond. Zijn Liberale Volkspartij Roermond verloor één van haar tien zetels. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey gaat waarschijnlijk ook de komende vier jaar niet meebesturen in Roermond. De grootste partij in die gemeente verloor één van haar tien zetels. Coalitiepartijen GroenLinks (zes zetels), CDA (vijf), Demokraten Swalmen (drie) en D66 (twee) hebben nu met vier partijen al een meerderheid.

„Dit college is beloond voor haar harde werken”, zegt Marianne Smitsmans, lijsttrekker van GroenLinks, tweede partij en de grote winnaar in Roermond met een groei van vier naar zes zetels. „Dan ligt het voor de hand dat je met je partners met wie je het samen hebt gedaan aan tafel schuift.”

Ook de leiders van CDA, D66 en Demokraten Swalmen denken er zo over. Frans Schreurs, van laatstgenoemde partij: „De kiezer in Roermond wil rust, stabiliteit en betrouwbaarheid. Geen zaak die steeds weer afleidt van waar het echt om gaat.”

De uitslag werd woensdagavond bekendgemaakt in de tuinzaal van het Roermondse stadhuis. Vertegenwoordigers van de LVR – bijeen in een café aan de overkant van de Markt – vertoonden er zich af en toe. „Het is een uitslag vergelijkbaar met vier jaar geleden”, vindt lijsttrekker Dré Peters. „Met het verschil dat een aantal partijen door het ijs is gezakt.”

Cordon sanitaire

Zijn partijgenoot Jan Puper, nummer vijf op de lijst en vertrouweling van Van Rey, hoopt dat er ondanks de gepolariseerde sfeer van de afgelopen jaren gewoon kan worden onderhandeld met andere partijen. „Geen cordon sanitaire, maar fatsoenlijke gesprekken. Dirk Franssen is onze eerste wethouderskandidaat. Jos van Rey heeft bewezen wat hij kan. Ik begrijp zijn drive, maar als andere partijen tegen zijn aanstelling zijn, moet je misschien je knopen tellen.” De LVR had gehoopt op een coalitie met de VVD, Denk en mogelijk nog een andere partner. Zo’n college lijkt nu uitgesloten.

Volg hier het liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum.

Van Rey hield zich op tussen zijn partijgenoten in het café. Bij de verkiezingen van vier jaar geleden moest de strafzaak tegen hem nog beginnen. Inmiddels is hij, eind vorig jaar, door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden voor corruptie, stembusfraude en schending van het ambtsgeheim tijdens de benoemingsprocedure van een nieuwe burgemeester. Ook mocht hij van het gerechtshof twee jaar lang geen bestuurlijk ambt bekleden.

Dat belet Van Rey niet om volksvertegenwoordiger te zijn en blijven. Behalve van de Roermondse gemeenteraad is hij ook lid van Provinciale Staten van Limburg. Omdat de oud-VVD’er in cassatie is gegaan bij de Hoge Raad, geldt het verbod op uitoefening van een bestuurlijk ambt vooralsnog niet en zou hij ook wethouder kunnen worden.

Gespannen verhouding

Burgemeester Rianne Donders (CDA) was woensdagavond tevreden over de opkomst van bijna 54 procent. „Het is nu verder aan de partijen om tot een college komen”, zei ze zo neutraal mogelijk. Donders’ verhouding met de LVR is gespannen. Eerder drong ze al aan op wettelijke mogelijkheden om in opspraak geraakte gemeenteraadsleden en wethouders te schorsen voor de duur van een strafproces.

Het CDA in de raad vindt Van Rey in beide posities niet te handhaven. Smitsmans (GroenLinks) wil Van Rey in geen geval als wethouder zien en hield zich woensdagavond op de vlakte over haar oordeel over het raadslidmaatschap van de LVR-politicus.

Of Van Rey in de gemeenteraad van Roermond komt, is niet zeker. Hij was net als in 2014 lijstduwer. Maar gezien de uitslag toen – ruim drieduizend van de rond zevenduizend uitgebrachte stemmen voor de LVR – is zijn verkiezing ook nu waarschijnlijk.

De PvdA, de afgelopen vier jaar coalitiepartij, komt niet terug in de Roermondse raad. De sociaaldemocraten hebben waarschijnlijk geleden onder de deelname van de SP en Denk, beiden goed voor één zetel.