Man springt van publieke tribune Tweede Kamer

Kamervoorzitter Arib verleende eerste hulp. De man is naar het ziekenhuis afgevoerd en verkeert niet in levensgevaar.

Foto Koen Suyk/ANP

In de Tweede Kamer is donderdagochtend een man van de publieke tribune gesprongen. Hij werd na zijn val behandeld door medisch personeel en Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib. De man is naar het ziekenhuis gebracht en verkeert volgens de politie niet in levensgevaar.

De politie meldt dat de man van de tribune sprong met om zijn nek “iets dat aan de reling van de tribune” vast zat. Verschillende media schrijven dan ook dat het gaat om een zelfmoordpoging. Dat wil de politie niet officieel bevestigen, maar volgens een woordvoerder is het wel een “voor de hand liggend scenario”.

Daarnaast bevestigt de politie dat de man 65 jaar oud is en uit het Gelderse Groenlo komt. Vermoedelijk gaat het om een activist voor de legalisering van cannabis die al twee maanden voor het gebouw van de Tweede Kamer kampeerde. Op zijn Facebookpagina liet de man een afscheidsbrief achter.

Het incident vond plaats tijdens een debat over de georganiseerde criminaliteit, waar op dat moment VVD-Kamerlid Arno Rutte het woord had. Na de val werd het debat direct stilgelegd, en werd ook de live-uitzending op het digitale tv-kanaal Politiek 24 stopgezet. De vergadering in de Tweede Kamer worden donderdag niet meer hervat. Stemmingen die gepland stonden, worden verschoven naar dinsdag.