OM onderzoekt coöperatie vanwege dodelijk poeder

Zelfdoding Het OM wil dat Coöperatie Laatste Wil de voorbereiding voor verspreiding dodelijk poeder stopt en kondigt meteen ook stappen aan.

Het Openbaar Ministerie (OM) opent een strafrechtelijk onderzoek naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW), de organisatie die zelfdodingspoeder wil verspreiden onder leden. Dit maakte het OM woensdagmiddag bekend. Het OM heeft de coöperatie verzocht om direct de voorbereidingen voor het verspreiden van dodelijke middelen te staken. Justitie hoopt hiermee te voorkomen dat de eerste duizend leden, zoals gepland, binnenkort de dodelijke middelen ontvangen.

De Coöperatie maakte in september vorig jaar bekend een legaal verkrijgbaar ‘laatstewilmiddel’ te hebben gevonden waarmee mensen zelf hun leven zouden kunnen beëindigen. Het is een conserveermiddel dat groothandels in flinke hoeveelheden verkopen Na de bekendmaking groeide het ledenaantal van de coöperatie van 3.400 naar ruim 20.000.

De naam van het ‘Middel X’ wil de coöperatie geheim houden voor leden. NRC onthulde onlangs dat leden in speciale contracten moeten beloven de organisatie „niet aansprakelijk” te stellen voor „eventuele schade”. Bij de contracten zat ook een zeer summier toxicologisch rapport, waaruit zou moeten blijken dat het middel inderdaad tot een ‘humane’ en ‘pijnloze’ dood zou leiden.

De middelen zouden door leden kunnen worden verkregen via het lidmaatschap van een lokale inkoopgroep.

Zelfdoding negentienjarige

Direct kwam de coöperatie onder vuur te liggen. Uit medische literatuur, die NRC bekeek, bleek dat er grote vraagtekens gezet kunnen worden bij de veiligheid van het middel. De stoffen garanderen geen pijnloze dood, zoals de coöperatie beloofde.

In februari pleegde de negentienjarige Ximena – die kampte met een persoonlijkheidsstoornis – zelfdoding. Zij deed dit met een middel waarvan veel mensen vermoeden dat de CLW het ook wil verspreiden. Ze had het zelf aangeschaft, maar haar ouders vinden dat de CLW verantwoordelijk is, omdat ze zo veel ruchtbaarheid heeft gegeven aan de eenvoudige verkrijgbaarheid van dodelijke middelen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) was direct zeer kritisch op de Coöperatie Laatste Wil. „Zorgelijk”, „zeer onwenselijk” en „mogelijk zelfs strafbaar”, zei hij nadat NRC had geschreven over de contracten. Na de zelfdoding van Ximena zei hij opnieuw de situatie „heel zorgelijk” te vinden.

Aanstaande vrijdag had het coöperatiebestuur op het ministerie moeten komen om tekst en uitleg te geven.

Die afspraak gaat niet door, zegt een woordvoerder van de minister. Omdat het OM nu heeft besloten tot strafrechtelijk onderzoek houdt het ministerie zich voorlopig afzijdig.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl