OM onderzoekt coöperatie vanwege dodelijk poeder

Zelfdoding

Het OM wil dat Coöperatie Laatste Wil de voorbereiding voor verspreiding dodelijk poeder stopt.

Het Openbaar Ministerie opent een strafrechtelijk onderzoek naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW), de organisatie die zelfdodingspoeder wil verspreiden onder leden. Dit maakte het OM woensdagmiddag bekend. Het OM heeft de coöperatie verzocht direct de voorbereidingen voor het verspreiden van dodelijke middelen te staken. Justitie hoopt zo te voorkomen dat de eerste duizend leden, zoals gepland, binnenkort de dodelijke middelen ontvangen.

De Coöperatie maakte in september bekend een legaal verkrijgbaar ‘laatstewilmiddel’ te hebben gevonden waarmee mensen zelf hun leven zouden kunnen beëindigen. Het is een conserveermiddel dat groothandels in flinke hoeveelheden verkopen Na de bekendmaking groeide het ledenaantal van de coöperatie van 3.400 naar ruim 20.000.

De naam van het ‘Middel X’ wil de coöperatie geheimhouden voor leden. NRC onthulde onlangs dat leden in speciale contracten moeten beloven de organisatie „niet aansprakelijk” te stellen voor „eventuele schade”. Bij de contracten zat ook een zeer summier toxicologisch rapport, waaruit zou moeten blijken dat het middel inderdaad tot een ‘humane’ en ‘pijnloze’ dood zou leiden. De middelen zouden door leden kunnen worden verkregen via het lidmaatschap van een lokale inkoopgroep.

Direct kwam de coöperatie onder vuur te liggen. Uit medische literatuur, die NRC bekeek, bleek dat grote vraagtekens gezet kunnen worden bij de veiligheid van het middel. De stoffen garanderen geen pijnloze dood, zoals de coöperatie beloofde.

In februari pleegde de negentienjarige Ximena, die kampte met een persoonlijkheidsstoornis, zelfdoding. Zij deed dit met een middel waarvan veel mensen vermoeden dat de CLW het ook wil verspreiden. Ze had het zelf aangeschaft, maar haar ouders vinden dat de CLW verantwoordelijk is, omdat ze zo veel ruchtbaarheid heeft gegeven aan de eenvoudige verkrijgbaarheid van dodelijke middelen.

Vrijdag zou het coöperatiebestuur op het ministerie van Volksgezondheid tekst en uitleg geven; nu het OM de zaak onderzoekt gaat dat niet door.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl
    • Enzo van Steenbergen
    • Maarten Dallinga