Brieven

Niet meer met de taxi naar het theater

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) komt één dag voor de verkiezingen met plannen om „één van de grootste sociale problemen van deze tijd” aan te pakken: eenzame ouderen (Bel wél aan als de gordijnen altijd dicht zijn, 20/2). Hij stelt daarvoor 26 miljoen euro beschikbaar. Nu woon ik met mijn geliefde, die ook minder mobiel is geworden, in de hoofdstad. Wat is er daar gebeurd? De tramhalte binnen loopafstand verdween. Ook na langdurig actievoeren bleef de gemeente bij het besluit. Het theater, dat een mens toch een heerlijke avond kan bezorgen, kwam in de knel. Er zijn theaters met zoveel trapjes dat je er nauwelijks naar je plaats kunt komen als je slecht loopt. Gelukkig waren De Stadsschouwburg en Theater De La Mar nog te bereiken, dachten we. Totdat binnen de gemeente werd besloten dat er geen enkele taxi meer voor deze theaters mag komen. Als je een avond uitgaat, moet je er zelf maar zien te komen. Er bestaat Aanvullend Openbaar Vervoer, dat mensen vanaf 75 jaar van deur tot deur wil brengen, speciaal ingericht voor de oudere medemens die eens een verzetje zoekt. Maar ook deze dienst mag niet meer tot voor de deur rijden. Zo worden oudere Amsterdammers alsnog eenzaam. Maar dan hebben we tenminste een politicus die onderstreept „dat ouderen erbij horen en ook deel uitmaken van de samenleving”.