Merkel: ‘Islam is een deel van Duitsland geworden’

In haar regeringsverklaring in de Bondsdag heeft Angela Merkel (CDU) woensdag nog eens nadrukkelijk verklaard dat de islam bij Duitsland hoort. Daarmee nam ze afstand van haar nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer (CSU). Die zei vorige week in zijn eerste interview in functie dat de islam níet bij Duitsland hoort en blies daarmee een oud debat nieuw leven in.

Merkel betoogde: „Het staat buiten kijf dat ons land christelijk en joods gevormd is. Maar het is evenzeer waar dat met de 4,5 miljoen moslims die bij ons wonen hun geloof, de islam, een deel van Duitsland is geworden.”

Ze erkende dat „velen daar moeite mee hebben, en dat is hun goed recht”. De bondskanselier zei ook dat het Duitsland economisch goed gaat, maar dat het land „gespleten en gepolariseerd” is.

Ze begon haar verklaring met een rechtvaardiging voor de toelating van grote aantallen vluchtelingen in 2015 en 2016. Het was een uitzonderlijke situatie en het land mag trots zijn dat het gelukt is de vluchtelingen op te vangen, zei ze.

Fractievoorzitter Alexander Gauland van de AfD, nu de grootste oppositiepartij, verweet Merkel dat ze jarenlang het woord Duitsland nauwelijks gebruikt had. Dat ze dat nu wél deed noemde hij „een succes van de AfD”.