In Oss doet de uitslag auw

Er waren grote verwachtingen van partijleider Lilian Marijnissen. Toch verloor de SP flink, op basis van de exitpolls.

Lilian Marijnissen van de SP tijdens de uitslagenavond in Oss.
Lilian Marijnissen van de SP tijdens de uitslagenavond in Oss. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Het is tien voor twaalf als de SP eindelijk uit z’n dak kan gaan. „We zijn de grootste in Oss”, schreeuwt Henk van Gerwen, campagneleider en afdelingshoofd in Oss, vanaf het podium. „Hee hee hee”, klinkt het vanuit een nog maar half gevulde zaal. „Het is de beste uitslag sinds 2006!” roept Van Gerwen om de sfeer er nog wat in te krijgen.

Al na de derde exitpoll van de NOS uit Weert klinkt de eerste „godsamme” in de zaal

Want veel was er niet te juichen op een sombere avond voor de SP. Al na de derde exitpoll van de NOS uit Weert klinkt de eerste „godsamme” in de zaal. Want ook Weert wees op verlies en op halvering. Na soortgelijke resultaten uit Rotterdam en Utrecht.

Voor Tweede Kamerlid Renske Leijten doen die uitslagen „auw”. „Die zijn niet leuk om te zien.” Vier jaar terug scoorde de SP erg goed bij de gemeenteraadsverkiezingen. „De beste uitslag ooit”, aldus Leijten, maar die gaan vanavond niet verbeterd worden.

Niet het gewenste resultaat

Om de tijd tussen de exitpoll’s te doden, krijgt muziekband de C-Jay’s vanavond alle ruimte om zijn americanaliedjes te spelen in café De Groene Engel. De tv’s met de uitslagenavond van de NOS zijn alleen te horen wanneer er nieuwe exitpolls of uitslagen binnenkomen.

Net nadat de C-Jay’s klaar zijn met ‘I used to love her, but it’s all over now’, komt Lilian Marijnissen op. Sinds drie maanden is ze de partijleider van de SP. Net als haar voorganger Emile Roemer vorig jaar, moet Marijnissen eerst de concurrent op links feliciteren. Jesse Klaver van GroenLinks heeft het volgens haar „fenomenaal” heeft gedaan.

Op haar eigen partij is ze „trots”, ze voelt zich „vereerd”. Al is dit niet het gewenste resultaat, zo zegt ze na haar speech: „Je hoop op meer, maar ik wist van te voren dat winst er niet in zat.”

Kansen voor de SP ziet ze bij het overtuigen van de thuisblijver. „De mensen die teleurgesteld zijn, cynisch over de politiek, daar is voor ons veel te winnen.” Ze is hoopvol over de toekomst. „Ik ben nog maar net begonnen. We moeten de partij nu verder opbouwen. Er liggen mooie jaren voor ons.”

Volgens Ans Broersen (60), de nummer dertien van de SP-lijst in Oss gaat dat lukken: „Als je ziet hoe zij moeilijke dingen uitlegt, dat is toch zo knap. Dan denk je meteen: oh dus zo zit het.” Daarmee gaat Marijnissen volgens Broersen, die lid is sinds 1979, „zeker mensen overtuigen.”

Bij Broersen overheerst de blijdschap over het lokale resultaat: „We voerden campagne om de grootste te worden in Oss. Dat is gelukt, ik ben trots.” En dat het landelijk dan niet meezit? „Ach ik blijf optimistisch. Een SP’er houdt de moed er altijd in.”