Forum voor Democratie maakt hoge verwachtingen niet waar

Thierry Baudet Vermoedelijk met drie zetels komt nieuwkomer Forum voor Democratie de Amsterdamse gemeenteraad in. Dat is aanzienlijk, maar de verwachtingen lagen hoger.

Thierry Baudet tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.
Thierry Baudet tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. Foto ANP / Remko de Waal

Het gejuich in de zaal vol met Forum voor Democratie-fans klonk aanzienlijk luider aan het begin van de NOS-inschatting over Amsterdam – met het verlies voor de PvdA en SP – dan toen de eigen prognose in beeld kwam.

„Dit valt tégen man!”, roept iemand vanuit de zaal

De twee zetels in de Amsterdamse gemeenteraad zijn voor een nieuwe partij bijzonder, maar het is niet de uitkomst waar men op had gerekend. „Dit valt tégen man!”, roept iemand vanuit de zaal.

Partijleider Thierry Baudet moet moeite doen om niet ontevreden over te komen als hij na de exitpoll van 22 uur journalisten te woord staat. Nee, hij is niet teleurgesteld hoor. „Dat is de oude manier van denken. Ik ben blij met het mandaat van de kiezer. Ik ben enthousiast.”

En dat terwijl de verwachtingen, zowel in peilingen als in eigen kring, aanzienlijk hoger waren dan vorig jaar, toen de partij met twee zetels in de Tweede Kamer wist te komen. Vorige week vrijdag riep Baudet bij een verkiezingsbijeenkomst dat hij in Amsterdam groter zou worden dan de VVD en D66.

Dat is met 4,9 procent van de stemmen – in de exitpoll van de NOS – niet gelukt. Zowel de VVD als D66 scoort aanzienlijk hoger. Bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar scoorde het rechts-populistische blok – PVV, VNL en Forum – nog 8,5 procent in hoofdstad.

Cava, patat en hotdogs

Volgens Rob Rooken, secretaris van het partijbestuur en campagneleider, was het bewuste strategie om een hoge ambitie te hebben. „Reach for the stars, land on the moon. Op twee zetels kun je als nieuwkomer geen campagne voeren.”

De zaal met enthousiaste leden die royaal worden getrakteerd op cava, patat en hotdogs - „vorig jaar konden we dat nog niet betalen”, grapt Baudet in zijn openingswoord – zijn wél uitdrukkelijk teleurgesteld.

„De renaissance-vloot zou en moest opstomen naar de Stopera om daarmee het hart van het partijkartel te enteren. En dat is vandaag gelukt!”

„Ik had hier veel meer van verwacht.”, zegt de 19-jarige student Iem Albiyati uit Haarlem. „We zijn kleiner dan Denk! Dat is echt klote.” De mensen aan haar borreltafel delen de deceptie.

Baudet heeft intussen snel uitgerekend dat de uitslag in Amsterdam hoe dan ook goed is. „Twee zetels in Amsterdam zijn omgerekend ongeveer zeven zetels landelijk.”

Desondanks wil de avond niet echt feestelijk worden. Het programma slaat niet erg aan: een slecht verstaanbaar verhaal van partij-ideoloog Paul Cliteur, iemand van de jongerenafdeling die een gedicht voordraagt en een vaak herhaalde lijst van campagnemedewerkers die bedankt worden.

Opstomen naar de Stopera

Tegen half twaalf slaagt de Amsterdamse lijsttrekker Annabel Nanninga er beter in om applaus te ontlokken. Al was het maar omdat er tegen half twaalf volgens haar inmiddels drie zetels in het vizier liggen. De Amsterdamse uitslag wordt pas op vrijdag verwacht.

Nanninga kiest de retoriek die de leden van Forum van partijleider Baudet gewend zijn. „De renaissance-vloot zou en moest opstomen naar de Stopera om daarmee het hart van het partijkartel te enteren. En dat is vandaag gelukt!”

In zijn slotwoord – rond middernacht – blikt Baudet vast vooruit naar de volgende verkiezingen, die van de Provinciale Staten volgend jaar. Die zijn voor Forum voor Democratie veel belangrijker want biedt toegang tot de Eerste Kamer. „En díe gaan we winnen!” De prestatie in Amsterdam – of die nu mee of tegenvalt – is volgens de partijleider „nog maar een voorproefje.”