EU: Rusland hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijke zenuwgasaanslag

Volgens de Europese regeringsleiders is er geen andere andere geloofwaardige verklaring voor de aanslag in Salisbury. De EU heeft haar ambassadeur teruggeroepen uit Moskou voor overleg.

Foto Olivier Matthys / AP

De Europese regeringsleiders noemen het hoogst waarschijnlijk dat Rusland verantwoordelijkheid draagt voor de zenuwgasaanval op de Russische oud-spion Sergej Skripal. Dit maakte de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk donderdagavond bekend in een gezamelijke verklaring via Twitter.

Volgens persbureau Reuters heeft de EU haar ambassadeur in Moskou teruggeroepen voor overleg. Het is nog niet duidelijk of er verdere maatregelen zullen volgen.

Onacceptabel

In de verklaring staat dat er geen andere geloofwaardige verklaring voor de aanslag in Salisbury is. Het gebruik van chemische wapens wordt onacceptabel genoemd en een bedreiging van de veiligheid van alle lidstaten.

Daarmee schaart de Europese Unie (EU) zich achter het Verenigd Koninkrijk. Premier Theresa May zei vorige week dat Rusland “geen geloofwaardige uitleg” had gegeven voor het voorval. Volgens May leidt het zenuwgas, dat behoort tot de novitsjok-groep, naar Rusland. Het Verenigd Koninkrijk zette 23 Russische diplomaten uit. Rusland reageerde door evenzoveel Britse diplomaten uit te zetten.

Lees ook: Het ‘onbekende’ Russische zenuwgas novitsjok was allang bekend, schreef NRC-wetenschapsredacteur Karel Knip.

Vooral May, de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron oefenden druk uit op de andere EU-leiders om nadrukkelijk naar Rusland te wijzen als schuldige. Premier Rutte zei dat niemand nu nadenkt over extra sancties.

“Welke maatregelen er worden getroffen is iets wat we de komende tijd moeten besluiten als dat aan de orde zou zijn.”

Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de gifgasaanval. De Russische ambassadeur in Londen, Alexander Yakovenko, zei donderdag dat Rusland de woorden van het Verenigd Koninkrijk niet zomaar voor lief neemt. Hij beschuldigde het Verenigd Koninkrijk ervan “vaker internationale wetten overtreden te hebben”.

Hersenschade

Eerder donderdag werd bekend dat Skripal en zijn dochter kunstmatig in slaap worden gehouden omdat men vreest voor hersenschade als gevolg van het zenuwgas. De Britse agent Nick Bailey, die eerste hulp bood aan Skripal en zijn dochter nadat deze onwel in een park waren gevonden, is intussen weer uit het ziekenhuis ontslagen.

Als gevolg van het zenuwgas zijn in totaal 21 mensen in het ziekenhuis opgenomen.