De landelijke tussenstand: lokale partijen verreweg de meeste stemmen

Een landelijk overzicht van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. 99,7 procent van de stemmen is geteld.

Stemmentellers bekijken in Ahoy de voorkeursstemmen.
Stemmentellers bekijken in Ahoy de voorkeursstemmen. Foto Marten van Dijl/ANP

Nu uit vrijwel het hele land de uitslagen binnen zijn, is duidelijk dat de lokale partijen verreweg de meeste stemmen gekregen hebben. Van de landelijke partijen heeft het CDA de meeste zetels binnengehaald, gevolgd door de VVD. Er zijn op dit moment nog 36 zetels te verdelen.

De opkomst was met 55% dit jaar iets hoger dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Toen ging 53,2 procent van de kiezers naar de stembus.

Volg hier de verkiezingsuitslagen per gemeente terwijl ze binnenkomen.

Op basis van het totale aantal stemmen liggen de verhoudingen tussen de partijen anders dan op basis van de raadszetels. Dat komt doordat een zetel in kleinere gemeenten doorgaans minder stemmen vereist (een lagere kiesdeler) dan in een grotere. Zo verdelen in Rozendaal, de kleinste gemeente op het Nederlandse vasteland, 1.225 kiesgerechtigden 9 zetels. Dat komt neer op ongeveer 136 stemmen per zetel. Amsterdam, de grootste gemeente, heeft 465.257 kiesgerechtigden en 45 raadszetels. Dat zijn 10.339 stemmen per zetel.