Cambridge analytica

Beleggers dienen massaclaim in tegen Facebook vanwege datalek

De eerste massaclaim tegen Facebook vanwege het datamisbruik door Cambridge Analitica is een feit. Persburau Bloomberg meldt woensdag dat een groep beleggers Facebook in San Fransisco heeft aangeklaagd. De beleggers eisen compensatie nu de koers van het aandeel Facebook de afgelopen dagen hard onderuit is gegaan vanwege nieuws over het datamisbruik. Omdat Facebook al sinds 2015 van dat datamisbruik wist had het beleggers daarover moeten informeren, vinden zij.

Zondag werd bekend dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica gegevens van Facebookgebruikers illegaal verzamelde en gebruikte om een systeem te bouwen waarmee het politieke boodschappen op maat kon maken. Tijdens de presidentscampagne van Trump werd er gebruik van gemaakt. Het misbruik kwam aan het licht door een klokkenluider. Daardoor bleek ook dat Facebook al jaren op de hoogte was van het misbruik, maar gebruikers niet waarschuwde.

Deze week daalde de koers van Facebook met zo'n 7,5 procent, daarmee verdampte tientallen miljarden dollars aan beurswaarde. Facebook was woensdagavond zo’n 500 miljard dollar waard. (NRC)