Zuckerberg: we hebben fouten gemaakt

Facebook-baas Mark Zuckerberg reageert voor het eerst op het schandaal rond analysebedrijf Cambridge Analytica.

Foto Marcio Jose Sanchez/AP

Facebook heeft fouten gemaakt bij de bescherming van persoonlijke gegevens op zijn platform en gaat stappen zetten om het voortaan beter te doen. Dat meldt Facebook-baas Mark Zuckerberg woensdag in een schriftelijke verklaring, in reactie op het schandaal rond analysebedrijf Cambridge Analytica.

Het is voor het eerst dat Zuckerberg reageert op het nieuws rond Cambridge Analytica. Dit analysebedrijf wordt ervan beschuldigd dat het onder valse voorwendselen Facebook-gegevens van ongeveer vijftig miljoen Amerikanen heeft verzameld en ingezet voor politieke campagnes, waaronder die van Donald Trump.

“Wij hebben de verantwoordelijkheid om uw data te beschermen en als we daartoe niet in staat zijn, dan verdienen wij het niet om u van dienst te zijn”, schrijft Zuckerberg. Volgens de Facebook-baas is “het goede nieuws” dat er al belangrijke maatregelen zijn genomen om nieuwe schandalen te voorkomen. “Maar we hebben ook fouten gemaakt”, schrijft Zuckerberg, “en er zijn meer maatregelen nodig.”

Lees ook dit achtergrondstuk: Zuckerberg spreekt, maar is het genoeg?

Facebook in 2015 al op de hoogte

Het schandaal rond Cambridge Analytica kwam afgelopen week naar buiten via een klokkenluider. Deze datawetenschapper, Christopher Wylie (28), werkte voor het analysebedrijf. Volgens hem werden de gebruikersgegevens verzameld onder het mom van wetenschappelijk onderzoek en onder de strikte voorwaarde dat de verkregen gegevens na het onderzoek gewist zouden worden.

De gegevens kwamen binnen via een app, waarbij Facebook-gebruikers toestemming gaven voor het delen van persoonlijke informatie. Zuckerberg erkent dat Facebook in 2015 al wist dat Cambridge Analytica de data in bezit had. Het platform zou vervolgens direct hebben geëist dat de gegevens zouden worden gewist.

Na de berichtgeving van afgelopen weekend van onder meer The Guardian besloot Facebook om Cambridge Analytica te blokkeren. Het bedrijf heeft ingestemd met een onderzoek in opdracht van Facebook naar de misstanden.

Lees ook: Wie is wie in het Facebookschandaal met vertakkingen naar het Witte Huis?

Strengere regels

Zuckerberg kondigt in zijn verklaring een aantal maatregelen aan. “Allereerst zullen we alle apps onderzoeken die toegang hebben gehad tot grote hoeveelheden informatie.” Sinds 2014 is het volgens de Facebook-baas moeilijker geworden voor derden om toegang te krijgen tot gebruikersinformatie. Hiervoor gaan nog strengere regels gelden, stelt Zuckerberg, “om misbruik te voorkomen”.

Concreet mogen apps straks alleen nog vragen om een naam, profielfoto en e-mailadres wanneer mensen zich aanmelden. Vanaf wanneer dit nieuwe beleid gaat gelden, is onduidelijk. In de komende dagen worden nog meer stappen aangekondigd, meldt Zuckerberg.

Facebook belooft verder dat alle gebruikers vanaf volgende week bovenaan hun nieuwsoverzicht op hun eigen Facebook-pagina kunnen zien aan welke apps toestemming is gegeven voor het delen van privégegevens. Met deze tool kunnen mensen ook hun voorkeuren aanpassen.

Volgens NRC-techjournalist Wouter van Noort geeft de verklaring van Mark Zuckerberg op cruciale vragen nog geen antwoord. “Waarom probeerde Facebook bijvoorbeeld publicatie van The New York Times en The Guardian eerst tegen te gaan?”

Onderzoek in Brazilië

Woensdag werd ook bekend dat justitie in Brazilië onderzoek gaat doen naar Cambridge Analytica. Persbureau Reuters meldt dat het onderzoek zich richt op de samenwerking van het Londense bedrijf met een concern in Brazilië. Via dit bedrijf zouden mogelijk gegevens van miljoenen Brazilianen illegaal zijn gebruikt.