Vrijhandel

Afrikaanse Unie tekent vrijhandelsverdrag

Slagerij in Johannesburg, Zuid-Afrika.
Slagerij in Johannesburg, Zuid-Afrika. Foto Siphiwe Sibeko/Reuters

Nagenoeg alle 55 lidstaten van de Afrikaanse Unie zouden woensdag in Kigali, Rwanda, bijeen komen om een vrijhandelsverdrag voor de leden te ondertekenen. Het verdrag betreft 1,2 miljard mensen met een opgeteld bbp van zo’n 2.000 miljard euro. De Verenigde Naties schat dat invoering van het akkoord de handel tussen de Afrikaanse landen in 2022 met 52 procent kan vergroten, vergeleken met de handel in 2010. In 2010 omvatte de handel binnen Afrika slechts 10 procent van alle handel van het continent. Door het verdrag vervallen heffingen op 90 procent van de goederen. Over de overige 10 procent wordt nog onderhandeld. Zondag maakte Nigeria, een van de grootste economieën van Afrika, na protest van vakbonden bekend dat het nu niet tekent „omdat er meer tijd nodig is voor overleg”. Het verdrag treedt in werking als 22 landen het hebben geratificeerd. (NRC)