Vermoedelijke seriebommenmaker Austin dood

Bij een achtervolging liet de 23-jarige man uit Austin een bom afgaan. Daarbij raakte een agent gewond.

De politie onderzoekt een plek waar eerder een bom afging.
De politie onderzoekt een plek waar eerder een bom afging. Foto Loren Elliott/Reuters

De man die verdacht wordt van het plaatsen van verschillende bommen in de Amerikaanse stad Austin is dood. Volgens lokale media is de man geïdentificeerd als Mark Conditt, een 23-jarige man uit Austin. Eerder op woensdag sprak de lokale politie tijdens een persconferentie nog over een 24-jarige verdachte.

Woensdagochtend maakte de politie van Austin bekend dat de man zichzelf had opgeblazen tijdens een een politieachtervolging. Daarbij raakte een agent gewond.

De afgelopen weken zijn vijf pakketjes in Texas ontploft; daarbij vielen twee doden en raakten zes mensen gewond. De FBI vermoedde een verband tussen de ontploffingen. Conditt kwam in de afgelopen 36 uur in beeld, zo vertelde hoofdcommissaris Brian Manley: “Deze ochtend wisten we zeker dat de verdachte betrokken was bij de pakketjes en wisten we hem te lokaliseren.”

Conditt bevond zich in een auto bij een hotel, dat de politie en de FBI omsingelden in afwachting van de explosievenopruimingsdienst. Toen de auto wegreed, zetten de politie en de FBI de achtervolging in. Na enige tijd stopte de auto langs de kant van de weg. Daarop werd een speciale politie-eenheid ingezet. Toen die het voertuig naderde, bracht de verdachte in de auto een bom tot ontploffing waarbij een van de agenten gewond raakte.

Omwonenden meldden dat er een groot aantal politiemensen en FBI-agenten op de been was tijdens de operatie en dat er helikopters boven het gebied cirkelden. De politie vond Conditt met behulp van tipgevers en door zijn mobiele telefoon en computer te achterhalen, schrijft de lokale krant Austin Statesman. Hij zou door zijn moeder thuis zijn onderwezen.

Politie vraagt Austin waakzaam te blijven

Over het motief van Conditt is nog niets duidelijk. De politie waarschuwt de inwoners van de stad om de komende dagen waakzaam te blijven en alert te zijn op verdachte pakketjes. “We weten nog niet zeker of de verdachte alleen opereerde of mogelijk contact had met anderen. Of dat er nog bompakketjes in omloop zijn”, zei hoofdcommissaris Manley woensdagochtend tijdens de persconferentie.

De eerste drie bommen gingen af in het oosten van Austin en werden via de post bezorgd. Zondag ontplofte een vierde bom in de stad door middel van een struikeldraad op straat. Dinsdagochtend raakte een medewerker van FedEx gewond toen een pakketje ontplofte in een distributiecentrum in San Antonio in Texas. Dinsdagavond werd ook een bompakket onderschept bij een distributiecentrum van FedEx in Austin.

Woensdagochtend vroeg kwamen beelden naar buiten van beveiligingscamera’s waarop te zien is hoe een man bij een FedEx-kantoor twee pakketjes kwam brengen. Dit zou Conditt zijn geweest. Een van die pakketjes ontplofte vervolgens in het distributiecentrum in San Antonio. Het tweede pakketje werd onderschept bij het distributiecentrum op het vliegveld van Austin.

Dankzij de beelden van de camera’s bij FedEx konden de autoriteiten ook de gangen van Conditt nagaan. Zo kwamen ze erachter dat hij het meeste materiaal voor zijn bommen heeft gekocht bij een Home Depot-bouwmarkt.